Hlavní obsah

Štefan Švec: S korálky nad kotníky

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak všichni víme, české písemnictví jde dlouhodobě do kopru. Jeden trend, který v posledních letech sílí, je ale potěšující: čím dál víc místa v literárních časopisech, edičních plánech i na pultech knihkupectví obsazují mladé ženy.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Na jedné straně je to jistě výsledek genderového vyrovnávání sil a talentu, který bobtná v dosud uťápnutém pohlaví jako pytlík s popcornem v mikrovlnce. Na straně druhé za to ale může taky fakt, že redaktoři kulturních časopisů, rubrik a vydavatelství mívají někde po těle penis.

Mladičké básnířky se v literárním světě objevovaly vždycky. Některé, bezejmenné, zůstaly v časopisech a lyrických vzpomínkách plešatících psavců. Jiné, jako je Věra Rosí či Marcela Pátková, vydaly opravdu zajímavou sbírku a díky svému talentu (či fotce na obálce) vzbudily rozruch, jejich další knížky ovšem celkem bez ohledu na kvalitu zapadly (třeba kvůli změně rodinného stavu autorky). Ještě jiné básnířky, jako jsou Kateřina Rudčenková a Simona Martínková Racková, se drží v literárním pelotonu pomocí různých strategií a mají celkem slušnou šanci literárně přežít své mládí.

Být mladou dívkou je pro začínajícího psavce výhodné. Dokázal to v próze Jan Cempírek svou vymyšlenou vietnamskou teenagerkou. Když je vám kolem dvaceti a máte pěknou postavu, stačí do básně strategicky umístit slova jako „nahá“, „spoutaná“ a „kalhotky“ a každý druhý časopis to spolu s vaší fotkou otiskne. V padesáti by pro vás stejné verše znamenaly stopku.

Problém tedy je, že výhoda netrvá dlouho. Většina dívčí poezie ztrácí pro mužské redaktory uměleckou sílu s prvním těhotenstvím autorky. Možná je načase, aby ještě nezbouchnuté mladé ženy svou dočasnou moc přetavily i do získání odpovídajících literárních postů. Třeba se pak pod jejich editorským dohledem později dočkáme i festivalu poezie jinochů, kteří do ní budou strategicky rozmísťovat slova „svaly“, „zpocený“ a „hýždě“.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Povinnost být muslim

Nejvíc ze všech časopisů, které jsem čítával na studiích, mě vždycky dráždil Babylon. Humanitně propadlou hruď mi tehdy nadýmaly postmoderní ideály Václava...

Štefan Švec: Černobílá rána

Kdyby to ještě někdo nevěděl, Romové v Duchcově někoho zmlátili. Romskému páru se narodila paterčata a na internetu to vyvolalo orgie urážek a znechucení...

Výběr článků

Načítám