Hlavní obsah

Štefan Švec: Porodéém vrod!

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamflet je prastarý literární žánr. Textová zbraň, která vystřeluje argumenty, dělá z protivníků pitomce a přesvědčuje čtenáře o svojí pravdě.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Králem pamfletu byl u nás Jiří X. Doležal z Reflexu. Když se dřív do někoho pustil, mohl si jít postižený rovnou koupit vstupenku do kanálu. Byla to radost číst. Bohužel je to dávno. Poslední dobou píše JXD tak, že škodí i vlastním kauzám.

Třeba boji proti domácím porodům. Nedávno Doležal publikoval článek Neroďte doma!, jeden z několika na dané téma. Vyštrachal v něm odbornou studii z USA, která podle něj tvrdí, že domácí poroty jsou „rizikové“, „hrubě nezodpovědné“, a že data o nich jsou „otřesná“. V závěru JXD naznačuje, že matky, které rodí doma, patří do kriminálu.

Nejsem žádný bojovník za domácí porody, ale tak silná slova ve mně vyvolala zvědavost. Nejdřív jsem chtěl zjistit, co vlastně říká ta slavná studie. Přestože Doležal několikrát mluví o „tvrdých datech“, čísla z výzkumu ve svém článku neuvádí. Ví proč. Studie, která je naštěstí na internetu, totiž došla k tomu, že u domácích porodů je riziko úmrtí novorozence o 1,1 promile (!) vyšší než u porodů v nemocnici. U nemocničních porodů jde o riziko 0,04 procenta, u domácích 0,15 procenta. Ženy rodící doma vedle toho ale méně krvácejí a možnost poškození jejich zdraví je výrazně nižší. Nic o jejich nezodpovědnosti se ve studii nepíše. Doležal je ovšem natvrdo označuje za sobecké bludařky, které ohrožují děti kvůli vlastnímu pohodlí.

Jsou-li při zmíněných číslech porody doma „rizikové“ a hodné zákazu, musí se zakázat i cestování s dětmi v autech. To je asi 5x nebezpečnější než jízda vlakem či autobusem. Rozdíl je taky jenom v pohodlnosti. Každá lidská činnost má rizika a rodiče, kteří se svými dětmi chodí po horách, na to mají právo, byť je turistika mnohokrát rizikovější než čtení knih. Doležal jednoduše křičí tím hlasitěji, čím míň má argumentů. Bohužel nejenom v téhle kauze.

Když člověk ve sporu zamlčuje, z „rizikovější“ vyrobí „rizikové“ a nejradši by své protivníky zavíral, dá se říct, že zblbnul. Když kaprálským vyřváváním a vyhrožováním ničí slušnou, smysluplnou diskusi o porodech, která už v civilizované Evropě na rozdíl od nás vedla ke zlepšení porodní péče, tak natvrdo kazí lidem život. A to by novinář, pamflet nepamflet, dělat neměl.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Máma mele masochistu

Zůstane zásluhou čtrnáctideníku Tvar, že vytrvale a urputně buší do návrhu nového psacího písma Comenia Script, které se začne na dětech ve vybraných...

Štefan Švec: Blbec s digitální zrcadlovkou

Etiopie je příšerná. Drahá. Otravná. Ale co může být pro turistu lákavější než navštívit zemi, kde se dá při troše štěstí vyfotit opravdový hladomor?

Štefan Švec: Shakespeare, to je žrádýlko!

Největší klišé, které může literární kritik předvést, je přirovnávat text k jídlu. Spisovatel píšící „šťavnatým“ jazykem pak podle recenzí „servíruje“ čtenáři...

Výběr článků

Načítám