Hlavní obsah

Štefan Švec: O čem se nemluví

Právo, Štefan Švec, SALON

To ráno stála Karima Bennoune v chodbě bytu svého otce s kuchyňským nožíkem v ruce. Zvenku se ozývalo bušení na dveře. Na otázky, kdo tluče, odpovídalo jen další bušení.

Foto: TED.com

Karima Bennoune na konferenci TED

Článek

Karima tehdy studovala práva a její otec učil na univerzitě o Darwinovi. Islámská fronta spásy ho obviňovala z „biologismu“. Fundamentalisté tehdy v Alžírsku každý týden zastřelili jednoho vědce. Karima stála v chodbě a ptala se sama sebe, jak ochrání otce nožíkem proti kulkám.

To ráno bušiči naštěstí odešli. Pro Karimu ale začala cesta za lidmi, kteří – tak jako její otec – bojují s fanatiky o islám. O náboženství, které milují, a odmítají jeho zneužívání k násilí, zločinům, k terorismu.

Kdekdo má u nás za to, že co muslim, to fanatik. Že celý muslimský svět skrytě fandí Al-Káidě a třese se na ozbrojený džihád. Je to pitomost až prezidentských rozměrů.

Fundamentalisté jsou ta nejstupidnější muslimská pravice. Nejsou to konzervativci, kteří se snaží uchovat muslimské tradice, jsou to radikálové, kteří chtějí nasekat tradiční či moderní víru všech ostatních do své tupé škatulky. V každém státě, který máme spojený s džihádistickými teroristy, existuje lidový, neozbrojený odpor proti nim.

Málokdo ví, že my ze Západu netvoříme ani 20 procent obětí fundamentalistického násilí. Jejich naprostou většinou jsou ostatní muslimové. Ti, kteří se nemodlí „správně“, kteří posílají své dcery do škol, kteří tálibům a džihádistům odporují. Právě o jejich boji, možná nejdůležitějším pro následující desetiletí, nechceme nic vědět.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Karima Bennoune vyzpovídala tři stovky lidí z třiceti zemí. V knížce s názvem Tady vaše fatva neplatí je pak představila Západu. Než ji někdo přeloží, podívejte se na internetu na Karimin proslov na konferenci TED, mluví tam aspoň o čtyřech z nich.

Jestli chceme účinně bojovat s terorem, nepomůže nám hysterické ponoukání k nenávisti, stránky jako Islám v České republice nechceme. Pomůže nám jenom to, když podpoříme lidi, co se nelekli ani hrozeb, ani štvaní a vytrvale odmítají násilí. Najdeme je v každém konfliktu, i v izraelsko-palestinském či v ukrajinsko-ruském. Jen nás nebaví na ně koukat, protože většinou nemávají kalašnikovy a neřvou hysterická hesla. Nejsou pro média fotogeničtí. Ale jsou to jediní skuteční lidé v obludáriu příšer.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Naducané zlaté nic

Tak už víme, kdo napsal Písmo svaté. Bohuslav Reynek. Aspoň to tak vypadá ze hřbetu bible, která vyšla k Reynkově aktuální výstavě v Praze. Opravdu – na hřbetě...

Štefan Švec: Veliké já, ju?

Odjakživa mám rád čínského básníka Li Poa. Asi že se jmenuje jako ty malé cukrové obdélníčky. A taky že o něm koluje spousta historek a legend.

Výběr článků

Načítám