Hlavní obsah

Štefan Švec: Následujte proroka!

Právo, Štefan Švec, SALON

Nikdy mě nepřestane okouzlovat, jak málo stačí, aby byl člověk bohatý a obdivovaný. Vlastně je třeba jediné: prohlásit se za génia, proroka nebo boha a trvat si na tom.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Z letovické výstavy gurua Járy Dobeše

Článek

Kateřina Pondělíčková z Liberce je archanděl Uriel a taky Druhý příchod Kristova vědomí. Říká to ona a její kamarádka Ilona Tobiášová, což je pro změnu archanděl Sandalfon. Já jsem archanděl Blektafon, takže to holkám můžu potvrdit.

Ani tsunami posměchu, která se přes hlavy obou zajíkavých žen převalila poté, co zvěstovaly samy sebe, nezabránila lidem Kačenku s Ilonkou uctívat. A sypat jim 2200 korun za konzultaci.

Je úplně jedno, že jste patlaví, stažení, zdrclí, koktaví, zjevně skřípnutí mezi komplex méněcennosti a komplex spasitelský. Pokud budete stát na svém, lidi přijdou. A zahrnou vás dary. Matka Lasana je růžolící děvče jako z reklamy na jogurt, její matka Matka Diesana je o něco vytahanější. Valérie Schořová, jak se ta paní prý opravdu jmenuje, přes zjevné šílenství a promenádování se v záclonovitých outfitech vytáhla z lidí milióny. Guru Jára Dobeš odháčkovával naivky po sériích a stejně mu byly vděčné.

Mám rád vtipná jména okresních mesiášů. Člověk by řekl, že zaklínadla jako Parsifal Imanuel nebo Lucie Alferi normálního člověk odradí. Ale ne, Parsifal si užil léta uctívání a Alferi nadšeně konverzuje se Strážcem Třetího Oka a nabírá novinky z Kvantového pole Vesmíru. Je to takové pisklavé blábolení, ale stojí to dost peněz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Jediné, co mají všichni úspěšní guruové společné, je vnější sebevědomí. Nikdy o sobě nepochybují, nikdy se neomlouvají, nikdy nedělají nic špatně. Jsou vždycky dál než ostatní, jsou povoláni vést. Ano, trošku se nám kvůli tomu pletou s vrcholnými politiky.

A to je problém. Bylo by hezké, kdybychom konečně dospěli a začali místo osobností se stejným mentálním nastavením, jako mají psychopati, volit normální lidi. Někoho, kdo umí dělat chyby a omluvit se za ně, kdo dokáže vyslechnout kritiku bez toho, aby jejího autora proklel. Bylo by krásné mít zastupitele, kteří nemusejí být pořád nejchytřejší ze všech a mít vždycky pravdu. Protože s tím, co dnes máme, jsme bez ohledu na to, které partě dáváme přednost, jen ovečky v legrační sektě.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Vietnamec se naučil hajlovat

Zalykáme se informační přežraností. Zatímco mediální byznysmeni zoufale přemlouvají lidi, aby za informace platili, všude kolem raší džungle zpráv, pseudozpráv...

Štefan Švec: Bejt divnej je dneska těžký

Mívali jsme kdysi na vsi Marušku. Maruška byl pán, co chodil v pytlovitých ženských šatech, měl bradavici na nose, vypadal jako máma od pěti dětí a jediné, co...

Štefan Švec: Chleba nadél

Představte si, že jdete do pekařství pro půlku chleba. Poprosíte prodavače, aby vám říznul Šumavu, a on ji rozkrojí. Jenže podélně.

Výběr článků

Načítám