Hlavní obsah

Štefan Švec: Hledá se nepřítel

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše vztahy k sousedním zemím a národům jsou trapně idylické. Populárně historické články v tisku přitom nepřestávají opakovat, že nejlíp nám bylo za Rakouska a za první republiky. Tedy tehdy, kdy jsme se měřili a pasovali s Němci, nejdřív coby národ podrobený a posléze nadrobený. To byly časy, kdy to člověk mohl natáhnout nějakému Němčourovi a kulturně přitom vyspět!

Foto: Jana Bendová, Právo

Rakousko

Článek

Němce už si za nepřátele nezvolíme. Jednak si sami ještě neodpustili druhou světovou, a navíc by nám mohli zavřít Škodovku.

Ani Poláci nemají dostatečnou nepřátelskou pověst. Nikdo o nich neví nic bližšího, a kromě toho o nás napsali ten Gottland. Skoro jako by nás obdivovali. Závist, že mají levnější trencle, to nevyváží.

Slušným kandidátem jsou Slováci. Možná namítnete, že je máme rádi, ale to je iracionální argument. Jejich hlavní nepřátelské plus je to, jak jsou nám podobní. Copak se na světě nejvíc nehašteří Židé s Araby, Vlámové s Valony, Katalánci se Španěly, Srbové s Chorvaty a Britové s Iry? Čím podobnější si národy jsou, tím víc přes čumák si touží dát. Jedinou nevýhodou Slováků je tak to, že už sami mají (taky dost totožné) Maďary.

Takže kdo zbývá? Rakušáci. Nutno přiznat, že se snaží. Malují si ty napapané alpské papule na žluto a snaží se zastavit Temelín, jako by jim do něj něco bylo. Knížepán je označil za magory, a knížepán ví všecko. A ta poslední aféra, při které nám škodolibě zexekuovali výtvarná veledíla kvůli Diag Human, ukázala jejich pravé ledví. Nenávidí nás od té doby, co jsme je převálcovali průmyslem v jejich vlastní monarchii. Pamatujete, jak nám v devadesátkách do výloh vídeňských obchodů nechávali k přečtení ceduli Češi, nekraďte! To je přeci jako říct jim samým, aby přestali jezdit na lyžích!

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Výborně, máme vybráno. Pokud by některý z našich polských, slovenských nebo německých čtenářů toužil rovněž po kariéře českého národního nepřítele, nechť si prosím změní příjmení na Vranitzky, Klima, Schuschnigg nebo Klestil a nechá se zvolit rakouským prezidentem.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: IPčko

Mladé Slovenky prý používají nový termín. „Čo robíš dnes večer?“ „Mám IPčko.“ „Ozaj?“

Štefan Švec: Oko za zub

Je na čase vracet umělcům to, co dělají ostatním. Mají své právo útočit za svaté. Právem. Když ale někdo útočí, musí být schopný unést protiútok.

Výběr článků

Načítám