Hlavní obsah

Štefan Švec: Hippokratés pro developery

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doktor musí pomoct každému, kdo jeho pomoc akutně potřebuje. Složil přeci Hippokratovu přísahu. Když se před lékařem, spěchajícím na rande s oblíbenou pojišťovnou, složí dívka v epileptickém záchvatu, neměl by jen tak pokračovat v cestě, opatrně překročiv zmítající se trosku. Správně od něj čekáme, že se sehne a – nedbaje poslintání kravaty – pomůže nebožačce přežít.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Ne, nebojte, tenhle text nebude o poplatcích ani o reformě ve zdravotnictví. Zamyslíme se jen nad tím, co je to poslání. Máli lékař přikázáno pomáhat lidem v bolestech, co my ostatní? Co třeba kuchař? Jakmile vidí hladového, měl by ho nakrmit? Nebo krejčí – spatří-li otrhance, pošupajdí domů ušít mu oblek?

Jistě, jsou taková zaměstnání. Finanční poradce jen zaznamená v cizí peněžence korunu, už radí, kterému ji svěřit fondu. Developer sotva zmerčí volný trávník, už vymýšlí obchodněadministrativní centrum.

Jenže další povolání to udělat nemůžou. Kdyby měl překladatel převést každou zajímavou knížku, kterou potká, zavařil by se a navíc umřel hlady. Učitel, kdyby se měl pořádně věnovat každému talentovanému děcku, může zapomenout na vlastní život. A politik, kdyby měl napravovat všechno špatné, na co mu lidi žalují, skončí v blázinci.

Kdo si doopravdy přečte Hippokratovu přísahu, zjistí, že ji jednak nepsal Hippokratés a druhak tam není ani slovo o povinnosti vždycky pomáhat. Spousta věcí z toho textu už dávno neplatí – od slibu živit vlastního učitele, když zchudne, po odmítnutí výuky žen, provádění potratů a chirurgie vůbec. Příkaz léčit, když je to třeba, nepochází z přísahy, ale z obecného povědomí. Podobně jako příkaz novinářům nekřivit pravdu pro jakékoliv zájmy, nebo příkaz kuchařům neflusat do jídla nikomu, byť by je štval sebevíc. Čím víc budeme mít v sobě nepsaných příkazů, čím míň budeme potřebovat přísahy a etické kodexy, tím víc budou naše zaměstnání posláním a tím líp a radši je budeme dělat.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Nejprvnější blábol ze všech

Jestli chcete, aby se o vás někdo dozvěděl, není důležité dělat něco dobře. Kvalitně psát, vyrábět nebo prodávat. Důležité je, aby vás internetový vyhledávač...

Štefan Švec: Praha? Neznám

Tuší dneska ještě někdo, kdo to byl Ernest Denis? Člověk, po kterém pojmenovali první veřejný park v Brně, nádraží Praha-Těšnov a pražský Francouzský institut?...

Štefan Švec: Žvanil bez příčiny

Přednáším občas na kurzech tvůrčího psaní. Dobře, už to samo mě přivede do pekla, ale já ještě navíc říkám svým ubohým klientům bludy. Uvědomil jsem si to po...

Výběr článků

Načítám