Hlavní obsah

Štefan Švec: Co všechno není Václav Klaus ml.

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Václav Klaus ml. věnoval jeden ze svých populárních sloupků na Novinkách i případu Eman Ghalebové, gymnazistky z Teplic, co nosí muslimský šátek. Klaus si za svůj text vysloužil kritiku a je třeba ho bránit.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus ml.

Článek

Jeho článek tvrdí, že Eman vytáhli na veřejnost jacísi aktivisté, aby vytvořili falešný Hluboce Lidský Příběh: Ale ta mladá slečna z Teplic, nebo odkud, za to nemůže. Tu jenom vystrčili místo sebe, aby dělala „HLP“. Je jasné, že si Klaus jen omylem neuvědomil, že Ghalebovou nedostali do novin sluníčkáři, ale magoři, co žádali její vyloučení ze školy kvůli šátku.

No jo, ale pak ve světě vidíte navazující aktivity, co jsou už méně HLP. Žáci odmítající podat učitelce ruku, protože je žena. Školní jídelna nesmí vařit vepřové maso. Nebudou se slavit Vánoce, protože někteří žáci je nemají, píše Klaus jinde. Jistě jen editorským nedopatřením se za tím objevilo: A u toho rádoby nevinného šátku to začíná. Protože kdyby to autor skutečně chtěl napsat, šlo by o klasický argument šikmé plochy, kdy na bezproblémovou věc nabalíte zločiny a snažíte se ji tím zdiskreditovat. Třeba jako byste řekli, že bodání muslimů do břicha začíná u rádoby nevinných sloupků. Takové věci dělá jen demagog, a to Klaus přece není.

Šátky a hábity muslimští muži nenosí, protože jsou jenom symbolem připomínajícím jejich ženám podřadné postavení. Podřadné postavení žen není naše kultura a nic, co by měl podporovat český daňový poplatník v resortu školství, píše Klaus a má pravdu. Jistě to napsal proto, aby připomněl, že ženy jsou u nás rovnoprávné a můžou si oblékat, co chtějí. Protože kdyby kritizoval útlak žen a zároveň jim nakazoval, co nosit či nenosit, nebo kdyby naznačoval, že daňový poplatník může jakkoliv doplácet na oblečení nějaké muslimky, byl by blbec. A to je u bývalého ředitele PORG nesmysl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Stejně jako je jistě nesmysl, že by Klaus svým závěrem V této zemi NE. Muslimské šátky ani hábity do českých škol nepatří chtěl naznačit, že měl ředitel teplického gymnázia studentku vyloučit. Klaus je demokrat a ví, že co u nás není zakázáno, je povoleno. Vylučovat ze škol lidi, kteří nic neprovedli, kvůli oblečení je to nejhnusnější komoušské myšlení, Klausovi jistě cizí.

A na konci se vraťme k větě citované jako první: Ale ta mladá slečna z Teplic, nebo odkud, za to nemůže. Na detailu se totiž ukáže podstata. Je nabíledni, že autorovi jen náhodou vypadlo, že Ghalebová z Teplic skutečně je, ač se tam nenarodila. Nebyl si jistý, a z preciznosti přidal nebo odkud. Kdyby totiž její bydliště znal a nebo odkud přidal jen proto, že přišla v pěti letech z Jemenu, bylo by to podrbání nácků pod bradou. Malý křivý faul, kterého je schopný jen podrazák, co si užívá, když může soupeři přišlápnout achilovku. Ale takový člověk by se do expertního týmu ODS určitě nikdy nedostal.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Slovo o kritice

Vždycky nás nenáviděli. Nás recenzenty, kritiky a literární komentátory. Nemají nás rádi básníci, prozaici ani dramatici. Až to člověka zamrzí.

Štefan Švec: Každý potřebuje Beroun

Nemyslím si, že váš Beroun je jako můj Beroun. Můj Beroun je město, které jsem tři roky procházel každý den a pak do něj třiadvacet let nevkročil.

Výběr článků

Načítám