Hlavní obsah

Štefan Švec: Chyť si svého Trumpíka

Právo, Štefan Švec, SALON

Donald Trump je čitelný jako otevřená dětská kniha.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Článek

Co udělá po oficiálním převzetí moci, jasně řekl Štěpán Kotrba pro Parlamentní listy: „Trump co nejrychleji stáhne většinu intervenčních vojenských sil z Pacifiku i Atlantiku domů… Evropa připadne při případné Jaltě II Rusku.“ Na Facebooku ještě doplnil, že očekává summit Rusko-Čína-USA, kde si mocnosti rozdělí svět. S Evropou se nikdo bavit nebude.

Stejně zřetelně popsal budoucnost Jefim Fištejn pro Svobodné fórum: „Ti, kteří dnes ukvapeně vítají Trumpa a myslí si, že to bude znamenat oslabení Ameriky a příchod ruského vlivu na naše území, spláčou nad výdělkem.“ Trumpova administrativa podle Fištejna posílí velmocenské ambice USA, vojenskou přítomnost v Evropě a bude chtít znovu postavit radar na našem území. „Líbánky mezi Trumpem a Putinem budou velmi krátkého trvání,“ nepochybuje Fištejn.

Bezpečnostní analytik Lukáš Visingr na iDnes.cz zase nemůže nevidět, že „Trump dává zřetelně najevo, že se chce s Ruskem domluvit a postupovat konfrontačně proti Číně, která teď bude tahat za nejkratší konec provazu“. Samozřejmě.

Tomáš Halík se domnívá, že americký politický systém je natolik propracovaný, že ho jeden člověk, byť v pozici nejvyšší, nemůže podstatněji narušit. Džamila Stehlíková má ovšem za to, že Trump se zmocnil nástrojů demokracie a teď začne rozebírat demokracii samotnou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Další komentáře se zmiňují o tom, že Trump je „hlavně byznysmen“, který bude uzavírat dohody. Je ovšem také „hlavně Američan“, který se bude za USA bít všemi prostředky. Zjistili jsme, že je neschopný, narcistický a nezkušený, že je to silný hráč, který díky svým schopnostem dokázal zatočit s celým mediálně-byznysovým establishmentem, že je to nový Hitler a také nový Reagan a nový Bush (ten mladší).

Ze všech těch jasných výpovědí plyne jediná, ještě jasnější: čeští komentátoři nemají nejmenší páru, co Trump udělá a co se bude dít. Jako obvykle pouštějí do éteru jen vlastní vlhké sny, strachy, naděje a předsudky. Názorů je tolik, že se některý z nich náhodou možná i trefí. Uvidíme. Každopádně je teď dobré si chvilku zvykat na nejistotu a počkat, co nám to z USA příští rok zatrumpetá.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Jak sundat Zemana

Malost, směšnost a ješitnost současného hradního osazenstva by nejspíš samy stačily k tomu, aby Miloše Zemana v příštích volbách z Hradu vyprovodily. Najdou se...

Štefan Švec: Nejstatečnější národ

Zeměkoule je dneska plná odvážných mužů a žen. Donaldu Trumpovi přinesla odvaha říkat o všech těch Latrinos, velbloudomrdech a o ženských genitáliích to, co si...

Výběr článků

Načítám