Hlavní obsah

Štefan Švec: Bejt divnej je dneska těžký

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mívali jsme kdysi na vsi Marušku. Maruška byl pán, co chodil v pytlovitých ženských šatech, měl bradavici na nose, vypadal jako máma od pěti dětí a jediné, co prozrazovalo jeho pohlaví, byl bas při nakupování v Jednotě.

Foto: Handout, Reuters

Nová podoba panenek Barbie, jak ji jejich výrobce představil letos v lednu.

Článek

Ve vedlejší vsi žil zase Jára Suchých. Každý rok si přesně vypočítal, co musí ukrást, aby se dostal na zimu za mříže. Chytře tak šetřil za topení. Od jara do podzimu pomáhal sousedům při úpravách domů a sem tam jim při tom taky něco líznul. Konzervované maso, většinou. Když jste k němu stihli přijít, než to všechno spořádal, něco vám i vrátil. Občas dostal na kokos, ale jinak ho měli všichni rádi. Pomáhal s úsměvem.

Maruška žil svůj nešťastný a Jára šťastný život a nijak se o něj nesnažili. Prostě takoví byli. Stejně jako Franta Loket, bláznivá Jaruš nebo hajný, co se každý týden v pátek ožral v hospodě a pravidelně tam zapomínal pušku. Ten už taky umřel. Originálů na vsi ubývá. Aspoň tam, kde to znám, už skoro žádní nejsou. Těch pár posledních má přes šedesát. Všichni mladší jsou tak nějak seříznutí podle seriálů v telce.

Ve městě je zato originál každý. Obvykle to stojí spoustu práce, sledování trendů a stylingu. Kluci s mohutnými plnovousy, dívky s náušnicemi ve rtech, svalovci z workoutu. Jen je zvláštní, jak jsou všichni originální tak nějak stejně. Jako ty holky, co se chtějí změnit v Barbie. Říkají si Bimbo Barbie a všechny si nechávají zvětšit prsa, přestože Barbie prsa skoro nemá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Čím víc ubývá ryzí zvláštnosti, tím víc o ni bojujeme. V hudbě, literatuře a hlavně v sobě osobně. Každý rapper je výjimečný king a zpívá o tom stejně blbými rýmy se stejnou intonací. Zjeví se Tomáš Klus a hned za ním Voxel a Pavel Callta. Recepty na štěstí i neštěstí jsou čím dál víc prefabrikované a my si je zabydlujeme jako standardizované byty od Skansky. Žijeme ve světě instantních osudů. Vítejte.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Karel 4.0, verze vlastenec

Čím vypjatější je doba, tím halasněji se chřestí kostmi předků. Bezpečně mrtví velikáni podpoří libovolnou politickou linii, znovu a znovu vyhrabávané oběti...

Štefan Švec: Vietnamec se naučil hajlovat

Zalykáme se informační přežraností. Zatímco mediální byznysmeni zoufale přemlouvají lidi, aby za informace platili, všude kolem raší džungle zpráv, pseudozpráv...

Výběr článků

Načítám