Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Krize mužství?

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od rané puberty, kdy mi vyrostly chlupy na nečekaných místech, mě společnost přesvědčuje, že my muži jsme v krizi. Přišli jsme prý o tradiční role, ztratili autoritu a vůbec se tak nějak smutně potácíme světem, dokud nám šaman v padesáti neprovede iniciační rituál s tamtamem a překousnutím krtka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Krize mužství je oblíbené téma, na kterém se shodnou levicové feministky s pravicovými šovinisty a teenageři s důchodci. A jako každá myšlenka, o které se obecně nepochybuje, je i krize mužství mýtus.

Psychologové vědí, že pocit spokojenosti nevychází ze stavu, ale z trendu. Jinak řečeno: abyste se cítili úspěšní, není tak moc důležité, jestli jste bohatí, ale jestli bohatnete. Vedle toho je zásadní srovnání s okolím. Nejlepší ochotník v Tararingapatamu se cítí líp než průměrný držitel Oscara v Beverly Hills. Už Julius Caesar chápal, že být první v alpské vsi je lepší než být druhý v Římě.

Mnozí muži dneška, které potkávám, jsou proti svým otcům supermani. Pořád dokážou zajistit rodinu, ale zároveň umějí přebalovat mimina, opatřit jídlo, naslouchat svým partnerkám a postarat se o domácnost, nejen když jejich drahá odjede na kurz Jak se zbavit zoufalství ze sebe sama. Sportují a netváří se jako neomylné autority, takže je jejich děti milují. Směr vývoje mužství dává jasné důvody k tomu cítit se dobře.

Ženy jsou ve složitější situaci. Desítky let bojů za ženská práva jim otevřely spoustu dřív zabouchnutých dveří. Posledních pár výsep patriarchátu padne, dá-li pánbůh, co nevidět a mnoho žen cítí skoro povinnost prosadit se ve svém oboru. Zároveň mají v hlavách přízraky svých babiček a matek, které s šesti nákupními taškami v rukou přepíraly plíny, vařily dvakrát denně teplé jídlo a chodily na plný úvazek do práce, kam přes víkend napekly štrúdl.

K tomu je rotačky bombardují kobercovými nálety článků a knih o osobním rozvoji, neinvazivním rodičovství, kreativní kariéře, permanentním orgasmu, vaření z bio surovin, ručních pracích a důležitosti klidu a odpočinku. Obvykle je doprovází rozhovor s pětadvacetiletou vědkyní, jež uspěla na Harvardu s patentem na lék, který vyhubil malárii v Tichomoří, takže si může ve svém novém zámku hned po svatbě s norským desetibojařem zařídit dětský domov pro štěňátka, kam už ve volných chvílích ručně uháčkovala třímetrový vývěsní štít, jenž vyhrál na Designbloku.

Není divu, že ženy ve stresu oscilují od jednoho nesplnitelného ideálu ke druhému a cítí se zároveň neschopné a zneuznané.

Na nás mužích je, abychom tuto krizi ženství pomohli opačnému pohlaví překousnout líp než krtka. Je to skoro nesplnitelný úkol, ale my máme dost sebevědomí a lásky ho zvládnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám