Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: ABC mladých devadesátníků

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen máloco dokáže spojovat starší lidi s mladšími. Refrény dětství má každá generace své, už i ta, která se narodila do sociálních sítí, se liší od té, co měla jenom internet. Málokterá studna dávala pít rodičům, prarodičům i dětem – proto jsou tak populární knížky (Dášeňka, Ferda Mravenec, Děti z Bullerbynu) a filmy (Pyšná princezna, Tři oříšky pro Popelku, Vinnetou), které tuhle roli plní.

Foto: Adéla Šmausová, ČTK

Dlouholetý šéfredaktor ABC Vlastislav Toman

Článek

Toužíme po platformě, kde se sejdou dědové s otci a vnuky. Po místě, kde se můžou potkat. V normální společnosti jsou takovým místem magazíny, vydávané po desetiletí, které rodiče kupují svým dětem a ty zas dětem svým. U nás společenské zvraty podobné tituly pohřbívají. Dnešní čtyřicátníci vyrůstali na Sedmičce pionýrů, Ohníčku a Pionýrské stezce. Kdo mladší je zná? Jen málo časopisů přežilo rok 1989 a vychází dodnes: Mateřídouška, nejstarší dětský časopis existující bez přestávky, Sluníčko pro předčtenáře, Čtyřlístek Jaroslava Němečka a – Ábíčko, dříve oficiálně ABC mladých techniků a přírodovědců.

Od zbylých tří, také už legendárních titulů, se ABC liší jednou podstatnou věcí: v dobách své největší slávy dokázalo celé ročníky dětí tahat ven a přimět k účasti na akcích mnohem zábavnějších, než jsou dnešní youtuberingy: na závodech minikár, které si děti samy vyráběly, na výstavách papírových modelů (hlavně od proslulého Richarda Vyškovského, který nás před pár dny opustil) nebo v klubech, jejichž počet nakonec přerostl i počet klubů Foglarova Mladého hlasatele. ABC bylo v sedmdesátých a osmdesátých letech nejživějším, nejaktivnějším dětským časopisem u nás. Dodnes se jeho staré speciály, svázané ročníky a zvláštní seriály prodávají v antikvariátech za slušné peníze, stále vycházejí ábíčkovské komiksy, vystřihovánky a další kusy obsahu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Proč to teď připomínáme? Kvůli jednomu z jeho nejzásadnějších tvůrců: Vlastislav Toman, šéfredaktor, který ABC vedl více než tři desetiletí a přitáhl do něj ty nejlepší lidi, v červenci oslavil devadesát let. Má být na co pyšný.

A ABC vychází pořád a rodiče ho pořád rádi dětem kupují. Protože si pamatují. A protože tak s nimi mají co sdílet.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Co potřebujeme

Lidé s veselými transparenty, kteří se teď potkávají po náměstích, se shodnou v tom, co nechtějí. Shoda v tom, co pak chtějí, je ale menší. Pojďme se tedy...

Štefan Švec: Co uvidí Marie ze sloupu?

Básník Jakub Žytek píše ve své kouzelné skladbě Bohémie o účincích českého vzduchu. O tom, že cokoliv k nám do naší kotlinky vkročí, podivně se zakulatí,...

Štefan Švec: Muzeum kamene trvalejší

Když mi bylo deset, pustili mě rodiče poprvé samotného do Národního muzea. Na celé odpoledne. Opojený svobodou jsem se rozhodl, že muzeum prozkoumám od A do Z....

Výběr článků

Načítám