Hlavní obsah

Jakub Šofar: Na konci světa

Právo, Jakub Šofar, SALON

Jak se budeme přibližovat k prosinci příštího roku, mediální prostor bude stále více zahlcován mayským kalendářem. Část pozemšťanů se má natolik dobře, že je mu občas třeba naordinovat nějakou tu katastrofu, aby si mohla užívat dojetí. Řízené dojímání, to je jeden ze znaků této jinak ve své většině cynické civilizace. Syntetický humanizátor. Nejhorší je, že někteří z té druhé části pozemšťanů, co se dobře nemají, co prožívají katastrofy každý den, nám i to závidí. Hlad, bída, nemoci, to nic není, ale konec světa? Pane jo, to už je aspoň něco.

Článek

V životě Mayů, pro současníky stále tajemného národa, měl čas vůbec nejdůležitější místo. Jejich kalendář byl téměř dokonalý, uměli si třeba spočítat, kdy bude zatmění Slunce. Jenže mayský kalendář je dotažen jen do 21. prosince 2012. Co se stane za tímto datem, 22. prosince v 00.01? Konec světa? Přílet mimozemšťanů? Odlet na jinou planetu? Michael Jackson, Elvis Presley a Jim Morrison vstanou z mrtvých? Nebo se dokonce přestane krást?

Možná to bude o pár dní dřív nebo později, kalendář se všelijak měnil, upravoval a byla do něj vložena nula. Ale rozhodně se něco stane. Rozhodně. Je v tom obrovský a hlavně kreativní potenciál. Investoři to cítí, mají na to speciálně vyvinutý čuch.

Ale co kdybychom tu hru přijali a vyhlásili: Tak jo, tak bude konec světa. Máme 14 měsíců na to, abychom si řekli vše, co máme na srdci a co si myslíme, že je důležité. Od téhle chvíle žádné zbytečné verbální pšouky, žádné krafání, plkání, dost mlácení prázdné slámy. Jak píše evangelista Matouš (12,36): Ale pravím vám, že z každého slova prázdného, kteréž mluviti budou lidé, vydají počet v den soudný.

Co by si počali všichni ti obchodníci s veřejným míněním, opinion makeři a leader makeři? To by byl malér. Nějaký badatel či ještě spíše výzkumný ústav by pak narychlo musel objevit, že mayský kalendář vůbec nekončí, naopak, že to byla špatná interpretace, komunikační šum. I po 21. prosinci 2012 se bude žít, s celou parádou. Bude se pěkně užívat života, plnými hrstmi. Hlavně, proboha, ať lidi zase začnou žvanit!

Reklama

Související témata:

Související články

Jakub Šofar: Načínači a hrobaři

Popisovat naši politickou situaci zkouší dnes a denně desítky komentátorů, politologů, esejistů, novinářů a blogerů. Nad nimi stojí ještě kasta odborníků,...

Jakub Šofar: Slabiky a vítr

Jeden známý anglický lexikograf napsal v předmluvě svého díla toto: Když vidíme lidi ze stárnout a zemřít v jistém věku jednoho za druhým, století za stoletím,...

Jakub Šofar: Zdanit!

I když vládnou toto léto vedra neskutečná, nikdo nevyžadoval v ekonomické sféře zavedení vedřin, protože je potřeba pracovat na utahování opasků. Když se...

Výběr článků

Načítám