Hlavní obsah

Jakub Šofar: Kočky a chlupy

Právo, Jakub Šofar, SALON

Když se o nás třou kočky, vždycky nám na nohavicích zůstane nějaký chlup. Podobně to funguje na vyšší úrovni. O svět, tedy spíše o lidskou společnost, se stále otírá určitý počet koček (ty v tomto případě zastupují rozličné fenomény, trendy, názory, úkazy atd.), jež zanechávají ve společenském vědomí své chlupy. Mnoho koček znamená samozřejmě mnoho chlupů. Řešením by určitě bylo preferovat pouze kočky bezsrsté, jenže to by se nám přestal za chvíli svět líbit. Musíme hledat zlatou střední cestu a neustále kalibrovat svoje místo s ohledem na krajníky, tedy všechny možné extrémy.

Článek

Proto nechápu, opravdu nechápu, proč se ženské plemeno vydalo cestou men-bashingu, tedy znevažování mužů. Za to všechno, co jsme v historii lidského rodu vykonali? Za tu dobrotu a odříkání?

Jestli si někdo myslí, že je to úkaz z poslední doby, tak se hluboce mýlí. Již v bibli jest psáno: Viduci tedy žena, že dobrý jest strom k jídlu, i příjemný že jest očím, až k nabytí rozumnosti strom žádostivý, vzala z ovoce jeho a jedla; dala také i muži svému s sebou, a on jedl (Genesis, 3,6). Žena (Eva) ponouká muže (Adama). Nakonec on je za blba. I když je původce toho všeho známý, vyhnání z ráje je prezentováno jako čertovina a vzpoura lidského rodu proti jeho stvořiteli.

Obdobným příkladem je zásadní obraz ve hře Ubu králem Alfreda Jarryho.

Otec Ubu: Matko Ubu, vy mne urážíte a budete okamžitě uvržena do hrnce!

Matka Ubu: Ouha, ubožáčku, kdo pak by ti spravoval kalhoty, kdybych byla uvržena do hrnce?

Otec Ubu: Aha, opravdu. Vlastně co na tom? Copak nemám prdel jako každý jiný?

Matka Ubu: Na tvém místě, co se té prdele týče, posadila bych ji na trůn. Mohl bys náramně zbohatnout, znamenitě se cpát jitrnicemi a hasit si to v kočáře po ulicích.

Stejná situace popsaná jinými slovy. Muž je ponoukán ženou k výkonu, který ho ve skutečnosti nebaví. Žena poté tyje z jeho hňupství.

Literatura zachycuje tisíce takových příběhů, ve kterých je muž zneužit a následně zesměšněn. Jak už bylo řečeno, vůbec nechápu… (Ano, zlato, brambory jsem už oloupal, dal vařit, maso je naklepáno a obaleno, prádlo jsem složil a za chvíli půjdu vysávat ty kočičí chlupy!)

Reklama

Související témata:

Související články

Jakub Šofar: Nemusím, tedy jsem

Začátek novověku by neměl být počítán od objevení Ameriky (1492), zveřejnění 95 tezí Martina Luthera (1517) či začátku občanské války v Anglii (1640), ale od...

Jakub Šofar: Konec konců

Vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) si usmysleli, že napodobí Velký třesk, díky němuž vznikl před 13,7 miliardami let vesmír. Zkusili to 30....

Jakub Šofar: Marmeláda

Rok 1968 je pro nás, obyvatele bývalého Čes -koslovenska, a víceméně všech států za železnou oponou, spojen s okupací vojsky Varšavské smlouvy (21. srpna)...

Výběr článků

Načítám