Hlavní obsah

Jakub Šofar: Bojovní písmáci

Právo, Jakub Šofar, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má-li být 21. století čínské, pak je třeba být připraven a občas zahrát čínskou kartou, aby si mě v Pekingu zapamatovali. Dnes se mi to zrovna hodí. Takže na úvod jednu informaci z historie: Když v Číně vládli císaři, jejich povinností bylo, aby v určitý jarní den zahájili zemědělské práce tím, že vyorají jednu či dvě brázdy. To bylo jistě v konfuciánském prostředí neobyčejně účinné a symbolické.

Článek

V českém prostoru v období po vzniku republiky (ČSR, ČSSR, ČSFR, ČR), včetně protektorátu, se pro lid obětovali a obětují nejvyšší představitelé státu, tedy prezidenti, jiným způsobem. Vyorávají brázdy do hlav svého lidu.

Myslím, že na světě neexistuje jiný stát, jehož nejvyšší představitelé by byli v minulých cca sto letech podepsáni pod tolika knihami. Proč si to nepřiznat, náš národní emancipační proces byl spíše napsán než vybojován. My jsme takoví bojovní písmáci a literární tvorba se dost podobá vojenskému takticko-strategickému cvičení.

Od roku 1918 jsme měli deset prezidentů. I když nebudeme počítat povinné edice vybraných a sebraných projevů a statí z období let 1948–1989, jež v mnoha případech vznikaly ve stranických sekretariátech či spíše byly napsány specialisty v oboru, a když přivřeme oči nad některými vzpomínkami či životopisy, o kterých se dá pochybovat, že je stvořil jeden autor, tak nám vyjde průměrné číslo, porážející na celé čáře totálně na hlavu i ty největší státní útvary. Zasloužili se o to především první dva prezidenti (T. G. M. a Edvard Beneš) a poslední dva (Václav Havel a Václav Klaus). Ale nepodceňujme ani přínos Emila Háchy (poezie a překlad) a Antonína Zápotockého (próza, drama, dětská literatura). Na chvostu zůstává jen Antonín Novotný, o kterém je známo, že nerad mluvil a ještě méně ho bavilo psát.

Až nám bude zase svět vyčítat korupční prostředí, síťová lůžka nebo Prunéřov, měli by se naši diplomaté zeptat: A kolik knih mají na kontě vaši šéfové?

Ale čistě mezi námi. Nebylo by někdy lepší, kdyby nějaký prezident šel občas raději vyorat nějakou tu brázdu na pole?

Reklama

Související témata:

Související články

Jakub Šofar: Doktorka Ahuše

Zařekl jsem se, že nebudu psát o módě akademických titulů v naší zemi, ale nedá se to vydržet. Na poslední chvíli jsem ještě vyzkoušel uplatnit metodu mého...

Jakub Šofar: Zmáčknout reset

Rok 2010 má básnický potenciál. Se slovem deset se dá slušně pracovat. Části veršotepného čtenářstva se jistě vybaví slovo reset. Také ho mám rád, je v něm...

Výběr článků

Načítám