Hlavní obsah

Anketa k dvaceti letům Salonu: Jiří Přibáň

Právo, Jiří Přibáň, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salon, literární a kulturní příloha Práva, letos kromě tisícího čísla slaví také dvacetileté výročí svého založení. A právě to nás inspirovalo k anketní otázce, kterou jsme položili čtyřem význačným osobnostem českého veřejného prostoru: Jak se podle vás za posledních dvacet let proměnil svět a jak jste se změnili vy? Jednotlivé odpovědi budeme přinášet v průběhu tohoto týdne – začínáme s právním filosofem Jiřím Přibáněm.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Přibáň

Článek

Nic se nezměnilo, ale všechno je jiné. Po dvaceti letech jsem si nedávno znovu otevřel Bendovu Zradu vzdělanců z roku 1927 a s hrůzou zjistil, že filosofické úkoly i selhání zůstávají stále stejné. Pod maskou relativismu se skrývají osobní ambice a touha po moci nebo jejím odlesku. Konformismus se vydává za kritiku. Faktické i logické nesrovnalosti jsou maskovány zdánlivě velkými a abstraktními idejemi. Vybičované vášně likvidují zdravý rozum. Změna je jen v tom, že si dnes kvůli tomu, že žijeme v globální internetové vesnici, mohou filosofové své myšlenky i vášně navzájem snadněji vykrádat.

Toto instantní myšlení je projevem obecnějšího digitálního barbarství, jaké popisoval ve svých románech například James Graham Ballard. Z dnešního světa se stále rychleji vytrácí ironická lehkost a radostný smích. Namísto nich slyšíme pochody těžkooděnců doprovázené nabroušenými jazyky demagogů všech barev a odstínů. Proti postmoderní otevřenosti a touze po neznámém se prosazuje „post-pravdivá společnost“, ve které proti sobě stojí nepřátelské tlupy zapouzdřené do vlastních iluzí a předsudků. Lidé si přestávají projevovat pozornost a opět si začínají dávat na sebe navzájem pozor. Důvěra se vytrácí, strach roste.

Foto: Jan Merta

Jan Merta: Na účet OÚNZu (2015–2016), k vidění na autorově retrospektivní výstavě v pražské Městské knihovně do 12. března 2017.

Těžko říct, jak jsem se za tu dobu změnil já, ale určitě si mnohem více uvědomuji toto napětí a s ním i základní pravdu, že myšlení a jazyk často skýtají jedinou možnou formu odporu.

Stmívá se, jak s typickou mnohoznačností zpívá na posledním albu vydaném těsně před smrtí Leonard Cohen, a já vidím, jak mé velké vzory a inspirativní osobnosti pomalu z tohoto světa odcházejí, ale také, jak tu zůstává světlo slova z jejich básní, románů nebo filosofických úvah. Zatímco politické rozdíly mezi pravicí a levicí nebo konzervativismem, socialismem a liberalismem mi přijdou čím dál zbytečnější, zabývat se metaforami světla a tmy mi naopak přijde stále podstatnější, ať se jedná o Cohenovy písně, Lévinasovy nebo Derridovy úvahy o metafoře světla, Luhmannovo „sociologické osvícenství“, Kantův spis Co je osvícenství? nebo Evangelium podle Jana.

Reklama

Související témata:

Související články

Jiří Přibáň: Evropa bez Havlů

„Evropa je v existenciální krizi“ – prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v úvodu své zprávy o stavu Unie přednesené v polovině září na půdě...

Výběr článků

Načítám