Hlavní obsah

Štefan Švec: Fake news jsou pravda

Právo, Štefan Švec, SALON

Ať přísaháte na Havla, nebo na Zemana, ať je pro vás zárukou těch pravých hodnot EU, či Rusko, jednu věc pravděpodobně nechápete. Proč ti druzí tak lžou? Proč odmítají vidět pravdu? Co je vede k tomu, že si nadšeně sdílejí nesmysly a hoaxy? Jak to, že je ani tisící příklad nepřesvědčí?

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Článek

Obludnost a obrovitost falše, kterou dál a dál prosazuje druhá strana, vede k fantastickým teoriím. Od stovek spiklených neziskovek, které zřejmě jako vedlejšák k opečovávání seniorů a sirotků cenzurují internet, až po armády ruských trollů, co z temných kobek v Petrohradu vyhrávají lidová hlasování v Británii, v USA, ba i v Česku.

Skutečnost je přitom prozaičtější. Ne že by neeexistovaly politické neziskovky. Ne že by se státy nesnažily ovlivňovat volby v jiných státech. Ta hlavní síla dezinformací je ale neplacená.

Lenka Pořízková popisuje v knize Přátelský podvod. Mystifikace (nejen) v české literatuře 20. století, jak středověcí, ale třeba i preromantičtí mystifikátoři tvořili minulost, ve kterou věřili. Když James Macpherson dopisoval Ossianovy zpěvy, když Václav Hanka s Josefem Lindou skládali Rukopisy, nešlo jim o to, někoho obelhat. Naopak. Byli hluboce přesvědčeni, že podobné texty musely existovat, protože taková byla historie. Jen zatím nebyly nalezeny. Proto bylo třeba je dodat.

Podobné je to s dnešními hoaxy. Ať už jde o vyrobené Werichovy citáty o muslimech, nebo o zprávu, že EU chce zakázat písmeno Ř, jejich největší šiřitelé nejsou placení provokatéři. Jsou to lidé, kteří věří, že moudrý Jan Werich by něco takového říct mohl, měl, ba možná i řekl, jenom se to nedochovalo. Podobně jako ti, kdo odmítají přijmout fakta o gangu kuplířů a znásilňovačů v britském Rotherhamu, prostě nevěří, že by se něco takového mohlo stát. Takže se to stát nemohlo.

Z protestů proti summitu G20 se ve videu stanou útoky imigrantských hord, protože někde ty hordy přece útočit musejí. Z pařížského podivína se stane vlivný imám tolerantní k homosexuálům, protože islám přece musí mít i gay-friendly tvář.

Proto se taky málokdo omluví při prokázané lži. Nejde pro něj totiž o lež. Když dokazujete něco, co musí existovat, jsou i vymyšlené důkazy pravdivé.

Vítejte ve vesmíru, kde ideál ověřitelné pravdy už neznamená vůbec nic.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Díky vám, preláte statečný

Otec arcibiskup Dominik kardinál metropolita primas Duka podal žalobu na divadlo, které v Brně uvedlo inscenace Olivera Frljiče Naše násilí, vaše násilí...

Štefan Švec: 1968 = pravěk

Seděl jsem kdysi s nějakými mladými lidmi v hospodě a snažil se být zajímavý. „A co si myslíte o okupaci v roce šedesát osm?“ zeptal jsem se jich. „Jak velké...

Výběr článků

Načítám