Hlavní obsah

Apolena Rychlíková: Turistikou k šílenství

Právo, Apolena Rychlíková, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vracím se v noci z koncertu a na začátku naší ulice se formuje skupinka mladých kluků. Přijeli bůhvíodkud; soudě podle toho, že se soukají ven z normálního domu, bydlí tu asi v rámci Airbnb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dokumentaristka Apolena Rychlíková (1989) letos za své salonní sloupky získala Novinářskou cenu.

Článek

Společně se povzbuzují, nejspíš vyrážejí na tah. Přeju jim to. Jdeme část cesty kousek od sebe, když jeden z nich přiskočí ke vchodu jednoho ze sousedních baráků a suverénně se tam vymočí na dveře. Zkouším mu anglicky vysvětlit, že to není úplně normální, ale marně. Neposlouchá mě. Mentalitu pařmenské skupiny žádné moralizování neprolomí. Kluci se mi sborově zasmějí a hurónsky zmizí do noci.

Poprvé jsem nápis tourists go home viděla už před lety. Celkem se mě tenkrát dotkl, byla jsem zrovna na dovolené a nedokázala pochopit, co komu vadí na cestování. Dnes už tomu rozumím. Řada lidí je z přemíry turismu extrémně unavená. Já ostatně taky.

Ze Žižkova, kde žiju, se v poslední době stalo rozšířené centrum Prahy. Přitom před deseti lety, kdy jsem se sem přistěhovala, to byla příjemně zaplivaná čtvrť šedých baráků s oprýskanou omítkou. Dnes tu developeři zvesela investují do oprav domů a bytů, z nichž některé slouží rovnou jako Airbnb ubytování a jiné se prodávají za strašné peníze.

Je fakt, že některé věci – nonstopy, zastavárny, herny na každých pěti metrech – mi vážně nechybějí. Jiné – normální hospody, místa vytvářející pocit komunitního života a celkový punc okrajové a složitě kočírovatelné městské části, která má svůj zvláštní rytmus a atmosféru – ale ano.

Proměna města spojená převážně s turistikou a zhodnocováním kapitálu v podobě investic a skupování bytů a nemovitostí některé negativní jevy odvála. Mnohem víc jich ale přinesla. Člověk se doma cítí najednou jako cizinec, prostředí, na které byl zvyklý, se mu mění před očima a hodně míst se unifikuje a zdražuje. A lidé, kteří v daném místě žijí, z toho nic moc nemají. Ano, turismus je pro některé z nich zdrojem obživy. Jenže většině z nás život znepříjemňuje a reálně zhoršuje. Zvlášť proto, že se poptávce turistů všechno tak dokonale uzpůsobuje, zatímco každodenní těžkosti domácích zůstávají mimo politický zájem. Sama cítím, jak mi s takovým přístupem dochází trpělivost.

Jestli letos v létě stejně jako já vyrazíte někam na dovolenou, zkuste se k místním alespoň nechovat tak, jako by vám všechno patřilo. Vzhledem k tomu, že turistika mimo jiné extrémně zatěžuje životní prostředí, je to to nejmenší, co ve chvílích oddychu můžete udělat. Města vytěžovaná naší touhou „podívat se jinam“, a především lidé v nich žijící to možná ocení. A jestli ne, nemůžeme se jim, přihlédneme-li k okolnostem, zas tak divit.

Reklama

Související články

Apolena Rychlíková: Když nelze chybovat

Snažili jste se někdy vysvětlit systém exekucí v Česku komukoliv, kdo tady nežije? Jestli ne, tak vřele doporučuju. Většinou se totiž nepodaří překonat už...

Apolena Rychlíková: Na popel

Skoro přesně po třech letech skončil jeden z nejvážnějších policejních a justičních případů naší novodobé historie – stíhání údajných „prvních českých...

Apolena Rychlíková: Ty „druhé” děti

Na okamžik, kdy jsem poprvé vstoupila do setmělé chodby jedné z několika stovek českých ubytoven, nikdy nezapomenu. Kromě vizuálního vjemu mi utkvěl i ten...

Výběr článků

Načítám