Hlavní obsah

Štefan Švec: Nejasná zpráva o tvrdnutí mozku

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moudřejší z mých přátel říkají, že bych v těchto sloupcích neměl psát sprostě. Je to laciné, snižuje to laťku veřejné debaty i důvěryhodnost argumentů a slušné čtenáře to odrazuje od čtení. Mají pravdu. Proto bych rád následující řádky věnoval seriózní analýze toho, do čeho dorůstáme. Sociologicky vyjádřeno: půjde o svět pro debily.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Článek

Přizpůsobování světa debilům je rychlé. Dejme tomu moderní auto už nemusíte umět zaparkovat, parkuje parkovací asistent. Za chvíli nebude třeba umět ani řídit, dálnice ovládnou automobily plné debilů, které se budou řídit samy. Cestu si najdou automaticky, protože hledat v mapách je pro debily složité, ale v interiéru bude hodně barevných blikátek.

Ani nakupování už nečiní debilům potíž. Nemusejí se bát, že bude u pokladny nutné sčítat dvojciferná čísla, všechno za ně udělá kartička a ještě vesele zapípá. Zbaveni pout proto debilové navštěvují obchody v hojnějším počtu a přizpůsobuje se jim sortiment. Pestrá megabalení jsou pro ně snadno viditelná, výběr v uličkách plných stejného zboží pod různými značkami nehraje roli. Debilovi s košíkem stačí trefit správný regál a koupit milovaným dětem lego pro debily, ze kterého jde postavit jednu jedinou věc podle návodu určeného debilům.

Malí debilové, unavení z desetiminutového plnění debilních instrukcí, utečou ke knížkám pro debily, plným obrázků a zvýrazněných citoslovcí. Dospělí debilové se mezitím dopují debilitou u motivačních spisků s recepty na to, jak být ještě větší debil. Tyto brožurky se vyznačují hlavně strachem z toho vytisknout jedním písmem aspoň dva odstavce po sobě, protože debilní čtenář se po více než třech větách bez grafického oživení zadrhne.

Vyřádiv se takto na postupující debilizaci světa, nerad bych předstíral, že mě míjí. Místo map používám GPSku, platím pípacím obdélníkem a s hrůzou pozoruju, jak se mi začíná líbit hip hop. Nedokážu už napsat ani sloupek na 2000 znaků bez sprostých slov. Ilumináti, kteří z nás pomocí prášku z letadel dělají nesvéprávné loutky, plní plán. Chtěl jsem to sem zaznamenat, dokud ještě chápu, co ty černé skvrnky na bílém pozadí znamenají.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Všichni jste mí nejbližší

Americká moderátorka Cassiday Proctorová porodila v přímém rozhlasovém přenosu. „Bylo úžasné, že jsem se o jedinečný den svého života mohla podělit...

Štefan Švec: Antipantheon

Pantheon Národního muzea, dlouhá léta nejmrtvější součást jeho expozic, vedle které i kostra velryby působila vesele a hravě, byl loni nečekaně oživen. Čtenáři...

Štefan Švec: Hudba pro úspěšné

Někdy je mi líto, že neumím zpívat. Jasně, hudební koučka Ida Kelarová tvrdí, že to umí každý, ale kolik lidí chodí poslouchat zpěváky na kurzech Idy Kelarové,...

Výběr článků

Načítám