Hlavní obsah

Marek Toman: Co je to Evropa?

Právo, Marek Toman, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je to Evropa? Něco, co je jedno – a přitom je to mnohé. Tak může mudrovat pasažér letadla, který pod sebou vidí pole, lesy, města a vesnice, ale nepoznává, kde právě je. Potom ovšem vstoupí do hry evropský vítr, jenž se vesele prohání nad kontinentem a zasévá strach. Mně se to stalo při podzimním návratu z Bělehradu, v den slavné vichřice – orkánu Herwart.

Foto: Profimedia.cz

Dragan Velikić

Článek

Když vám v letadle oznámí, že nebudou rozvážet občerstvení z důvodu „nebezpečí létajících objektů“, rovnou se jako takový objekt začnete cítit. Pasažéři kolem vás nejdřív mluví hodně nahlas – a pak zmlknou. Sedí vzpřímeně, nebo se choulí do sebe.

A potom… potom zkusím uplatnit osvědčený lék. Vracím se z bělehradského knižního veletrhu. Seznámil jsem se tam se srbským spisovatelem Draganem Velikičem, který mi dal své knihy ve slovenštině.

Jsem spisovatel. Věřím v sílu literatury. Tak si to vyzkoušejme.

Letadlo sebou dál hází jako splašený kůň. Propadáme se, škubeme sebou do stran…, ale to všechno se najednou mění v něco skoro roztomilého, jako pohyby starodávného kolotoče. Čtu si Velikičův román Bonavia, čtu si jeho Případ Brémy – a vstupuju do světa, který je pro mě nový, a zároveň důvěrně známý. Doslova cítím pevnou půdu pod nohama. Zažít řadu režimů, žít ve státech, které se scelují, stávají se součástí velkých bloků, osamostatňují se… Tehdy, když se zeměpis po bůhvíkolikáté znovu stal dějinami, jak píše Velikić.

A v tom všem vlaje jeden lidský osud. Povýtce soukromý. Nenápadný. A zároveň plný fantazie. Emil – řidič tramvaje z Případu Brémy – si představuje, jak překonává vzdálenost mezi dvěma stanicemi ve Vídni, v Budapešti, v Praze, v Bělehradě nebo v Subotici a znovu vidí svět, jak vypadal na jeho každodenních trasách. Vypravěč románu Bonavia zase sleduje svého otce na lodích, kde sloužil – a vidí ho prizmatem jeho nepřítomnosti. Imaginace pracuje naplno. Imaginace jako lék na příliš strohou realitu. Vždyť přece: Touha je stav duše. Vždycky jsem věděl, že se staneš tím, kým chceš být. To, že zůstáváme celý život sami sebou, je iluze.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Toman

Jak navíc dobře víme, realita často nemusí být realitou. Rodiče zatajují před dětmi nejen své politické názory, ale i skutečnou povahu vztahu mezi sebou. Utajená Evropa, kontinent nedorozumění, naprosto odlišných rodinných verzí událostí. Evropa plná snahy najít svého otce, svou matku – ty nejbližší, ale i nejprchavější postavy.

To všechno v knihách Dragana Velikiče najdete. S povědomým melancholickým smutkem a dobře známým podvratným humorem. Letadlo, které sebou škube, najednou zapadlo do toho řetězce náhod, průšvihů, gagů a překvapení, který se táhne Evropou, zvlášť tou naší: střední, východní, jižní nebo jak se jí ještě říká. V podstatě jsem fešáckým zajatcem hopsajícího stroje, ze kterého nemůžu vystoupit. Evropa už je zase jenom jedna. Tak jako je jedna jediná ta literatura, která dovede zprostředkovat emoce. Abychom se pobavili, nadchli a dojali – a přestali se bát.

Reklama

Související témata:

Související články

Marek Toman: Perly Molenbeeku

O bruselském Molenbeeku se říká, že nad ním někdo roztrhl perlový náhrdelník a perly se rozlétly všude možně. Někde tam jsou, ale je třeba je hledat. Kde však...

Marek Toman: V roce 1936

Žijí v roce 1936 a zpívají o současnosti. I tak by se dal popsat krakovský hudební projekt Hańba!, který s úspěchem objíždí hudební festivaly nejen v České...

Marek Toman: Šílenství v šílené době

Člověk by skoro věřil, že je to on. Karel Roden dovede v novém filmu Julia Ševčíka napodobit Jana Masaryka dokonce i v tělesné konstituci – zdárně předstírá,...

Výběr článků

Načítám