Hlavní obsah

Štefan Švec: Historia magistra stupiditatis

Právo, Štefan Švec, SALON

V dávných dobách, kdy se naši zaostalí předkové ještě občas dali přesvědčit fakty, byla historie učitelkou života. Dnes si každý může vyrobit fakta vlastní, vyrábí si tedy i své dějiny a používá je, když dojdou argumenty ze současnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Článek

Soutěž o nejpřiblblejší historickou paralelu je u nás velmi pěkně obsazena. Často se například dočteme, že husité byli takový český Tálibán. Inu, nebyli. Krutostí se nelišili od zbytku tehdejšího světa, jejich obrazoborectví začínalo být v Evropě módní a hlavně: šlo o hnutí progresivní, vlastně předbíhající reformaci. Na Tálibánu nebo Islámském státu není nejdivnější, že krutě zabíjejí lidi. To ve své dobrotě a laskavosti dělalo lidstvo vždycky. Je na nich divné, že v době současné technologické revoluce hodlají žít ve středověku. Jsou pozadu za svou dobou, a to nás na nich děsí. Husité naopak svou dobu předehnali. Tak jako jejich král Jiří z Poděbrad, který by nejradši založil EU už roku 1462 (ano, to je taky historická paralela).

Když už jsme u Evropské unie, další oblíbenou srovnávací figurou je její označování za nový Sovětský svaz. Statečným bojovníkům proti eurototalitě nedochází, že kdyby proti SSSR protestovali tak hlasitě, jako burcují proti EU, skončili by v jeho dobách bez práce, v exilu či v báni. Ta zatrachtilá totalitní EU je přitom jakkoliv diskriminovat odmítá. Dokonce je nechá, ať v klidu kandidují ve volbách, opakují svá imbecilní srovnání v novinách a parlamentech – a ještě jim dovolí udělat brexit, když o něm přesvědčí lidi. Sovětský svaz jak vyšitý!

Mou oblíbenou paralelou je ale ta mezi migrační vlnou a dobýváním Severní Ameriky bělochy. Vznikl na to téma dokonce široce sdílený animovaný film, dostupný na různých protiuprchlických stránkách. Ubozí indiáni tu chtějí udržet své indiánské hodnoty, zatímco běloši je lstivými multikulti řečmi přesvědčují, že jim nic nehrozí a že odmítání cizích kultur je rasismus.

Lidem, kteří taková videa sledují, asi nemá cenu vysvětlovat, že staří indiáni o sobě nemluvili jako o indiánech, anžto neznali Indii. Snad by se dalo aspoň zmínit, že kolonizace území USA opravdu neprobíhala přes xenofilní propagandu. Vlastně to bylo přesně naopak. Jako bonus můžeme přidat, že jediní opravdoví sluníčkáři mezi kolonizátory, kvakeři, vytvořili ze své Pensylvánie bohatý stát, který se k indiánům jako jeden z mála choval opravdu slušně.

Koho by ale zajímala fakta, když má filmík, že. Až nám příště zase někdo bude vykládat něco o SSSR, indiánech či třeba o zastavení Turků před Vídní, jistě mu opět zatleskáme, jak je vzdělaný.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Snobové a ananas

Na začátku června umřel Sam Panopoulos, vynálezce pizzy Hawai (té se šunkou a ananasem). Pánbůh mu dopřál požehnaných a zasloužených 83 let. Jeho pizza už...

Štefan Švec: Zkus tu bustu

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš může školit mladé frikulíny v tom, jak vyrajcovat média a sociální sítě.

Štefan Švec: A je tam dokonce i nebe!

Už nevím, kdo to byl, ale změnil mi život. Jeho slova znějí v mých uších každý den a moudrost v nich obsažená pokaždé osvědčí svou platnost. Řekl mi: „Čum...

Výběr článků

Načítám