Hlavní obsah

Štefan Švec: Karel 4.0, verze vlastenec

Právo, Štefan Švec, SALON

Čím vypjatější je doba, tím halasněji se chřestí kostmi předků. Bezpečně mrtví velikáni podpoří libovolnou politickou linii, znovu a znovu vyhrabávané oběti upevní pospolitost „nás“, kterým ublížili „oni“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomio Okamura na demonstraci mimo jiné za vystoupení z Evropské unie

Článek

Pomocí jednoduchého triku můžeme z útisku obviňovat dnešní Němce, Rusy, Američany, komunisty, katolíky, Židy, „fašisty“ i „kolaboranty“. EU rovná se přeci Říše a komunistický blok, Rusko rovná se gulagy a normalizace, muslimové rovnají se Saracéni, co jsme je porazili roku 1683 před Vídní, a USA rovnají se čert.

Podobné hry se hrály odjakživa všude, kde bylo třeba zburcovat masy. Rusové si ujíždějí na Velké vlastenecké válce a Maďaři dlouhodobě oplakávají Trianon. O jak nebezpečné hry může jít, ukázala jugoslávská tragédie před dvaceti lety, ale nikdo se nepoučil.

Čeští burcovači mají teď díky výročí čerstvou hvězdu, přesně 700 let starou. V sobotu bude prý velká demonstrace k výročí narození Karla IV. – svolává ji SPD Tomia Okamury.

Je trochu zvláštní, že čeští vlastenci opěvují Karla IV., na českém trůně totiž vládl tento muž jako Karel I. – čeští Karlové ani celkově čtyři nebyli, posledním zůstává Karel III., známější ovšem jako Karel I., poslední císař rakouský. Náš „otec vlasti“ vládl jako Karel IV. Svaté říši římské, což bylo cosi územně nebezpečně připomínající EU středověku.

Možná je vlastencům na Karlovi sympatické, že podobně jako oni dělal v češtině chyby. Na rozdíl od nich ovšem mluvil plynně francouzsky, italsky, latinsky a německy.

Každopádně je divné, že lidé, do jejichž programu patří vystoupení z Evropské unie, jdou oslavovat muže, který je symbolem evropanství jako nikdo jiný. Chlapce vychovaného na francouzském dvoře. Vládce, který procestoval Evropu křížem krážem, sjednotil její velkou část a dal jí řadu jednotných zákonů. Potomka rodu z Lucemburku, ve kterém dnes sídlí Soudní dvůr Evropské unie, sekretariát Evropského parlamentu a část Evropské komise.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Karel IV. se stal „otcem vlasti“ proto, že nás propojil s Evropou. Otevřel tu univerzitu, kterou ovládali cizinci. Zval sem cizí stavitele a umělce. Plánovaně stavěl a skupoval sídla a statky, spojující české země s jádrem západního světa. Toužil změnit tradiční obchodní stezky tak, aby vedly přes nás. Karel IV. byl největší Čech, protože se nebál ovlivňovat osud celé Evropy a české země učinil jejím centrem. O totéž bychom se měli snažit my.

No, třeba to na demonstraci vlastencům někdo řekne. Historia magistra vitae.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Slovo o kritice

Vždycky nás nenáviděli. Nás recenzenty, kritiky a literární komentátory. Nemají nás rádi básníci, prozaici ani dramatici. Až to člověka zamrzí.

Štefan Švec: Každý potřebuje Beroun

Nemyslím si, že váš Beroun je jako můj Beroun. Můj Beroun je město, které jsem tři roky procházel každý den a pak do něj třiadvacet let nevkročil.

Výběr článků

Načítám