Hlavní obsah

Štefan Švec: Praha, město lyteratůry

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, proč dneska nemáme žádného světového spisovatele? Protože tu skoro nikdo nemůže psát víc než dvě hodiny denně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Článek

„Nebudu financovat něčí soukromé zájmy. Město není od toho, aby sanovalo spisovatele,“ odpověděl prý před časem pražský radní pro kulturu Jan Wolf na otázku, proč Praha letos drasticky snížila dotace na literaturu, na rozdíl od jiných druhů umění. Pokud něco takového opravdu řekl (v dnešním informačním rumišti lze komukoliv vložit do pusy cokoliv), dalo by se to odbýt tím, že pan radní pro kulturu je holt spíš sportovec. Na nedouky jsme na tomhle postu v Praze nakonec zvyklí. U člověka z KDU-ČSL, která vlastní v kultuře i ministerstvo, jsme až tolik nekulturnosti pravda nečekali. Aspoň že je Praha už dva roky Kreativním městem literatury UNESCO. To si může Jan Wolf vždycky napsat na odznáček. Problém je, že nejde jen o jednoho radního.

Literatura je dlouhodobě nejpodfinancovanější obor umění u nás. Jako herec, režisér, hudebník, výtvarník nebo choreograf se pořád ještě můžete, byť s problémy, uživit. Jako spisovatel se tu uživí Viewegh. Zatímco film je profesionální záležitost a podporují ho soukromí sponzoři, komerční televize i miliónové státní fondy, literatura je koníček. Ať si každý ťuká do klávesnice, kdy chce, ale dotovat to nikomu nebudeme.

Současná česká literatura není v bůhvíjaké kondici, ale představa, že dobré knihy vznikají tam, kde je spisovatel po večerech šudlí po návratu z reklamky, a pak je v lepším případě vydá bez toho, že by si nechal zaplatit, v horším to vydání sám zacáluje, je prostě mylná. Víte, proč dnes celý svět čte skandinávské detektivky? Protože nikde na světě není státní podpora literatury a jejích překladů tak silná jako ve Skandinávii. Civilizované malé národy prostě své spisovatele sanují. Vědí, že se jim to vyplatí.

Vysvětlovat radnímu Wolfovi, co pro turistický ruch jeho města znamenají jména jako Kafka, Hašek, Hrabal, Kundera nebo Havel, je zřejmě zbytečné. Literatura je „soukromý zájem“, zatímco sport si v jeho svalnaté mysli zaslouží všemožnou veřejnou podporu. Kupodivu, za fotbalisty z minulého století do Prahy nikdo nejezdí. Ale co. Když už u nás dochcípává literatura, aspoň se můžeme chlubit mezinárodně uznávaným divadlem, hudbou a komunální kulturní politikou. Nebo…?

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Okopávání kotníků

V pradávných dobách existovala ve světě českých literárních časopisů roztomilá rivalita. Časopis zvaný Kritická příloha Revolver Revue neměl rád časopis Tvar...

Štefan Švec: Uprchlíci nás přestávají bavit

V sobotu bylo v Česku teplo. Nebylo ale horko. Teda bylo, k večeru v pražském sociálním centru Klinika, do něhož parta nácků naházela světlice a kameny. I přes...

Štefan Švec: Klíč k určování nácků

Doba plýtvá silnými slovy. Poslední měsíce kolem nás lítá tolik fašounů, kremlobotů, dobroserů a vlastizrádců, že se člověk bojí vyjít do parku, aby ho některá...

Výběr článků

Načítám