Hlavní obsah

Marek Toman: Hlasy

Právo, Marek Toman, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdybych byl středoškolským profesorem, rozdal bych studentům text a pustil k němu příslušnou nahrávku ze série cédéček Hlasy, kde ho předčítá jeho autor.

Foto: archív nakladatelství Triáda

Hlasy – edice autorského čtení: Vladimír Binar

Článek

Hlasy jsou edicí, která se nepodobá běžnému rozhlasovému ani komerčnímu vydavatelskému počinu. Nahrávky tu většinou nedělí žádné „znělky“, nepodmalovává je hudba a texty nepronášejí někdy až příliš krásné a školené herecké hlasy. Autoři na nich čtou své věci sami. A mimo jiné tak mohou klást důraz tam, kde ho mít chtějí. Výsledkem je něco mezi intimním předčítáním a meditačním cvičením.

Sérii Hlasů připravuje Studio Bystrouška, nakladatelství Triáda, Nadační fond Martina a Martiny Růžičkových a Ivan Arsenjev. Zrodila se z pocitu, že jsou tady lidé, jejichž hlasový projev by bylo dobře zachytit. Mezi protagonisty nejsou jen spisovatelé, ale také překladatelé – i oni dílům propůjčují svůj hlas. Edice má vlastní dramaturgický plán, texty si však vybírají sami autoři. Nahrávka se pořizuje profesionálním způsobem, aby na ní nebyly rušivé zvuky, ovšem ponechávají se například nádechy, pokud mají stylotvorný charakter. Aje znát, že vzniká na několikrát, v klidu a v soustředění.

Hlasy jsou navíc doprovázeny působivými portrétními fotografiemi autorů, životopisnými poznámkami a esejemi. Dosud vyšly nahrávky Andreje Gini, Jiřího Pelána, Jáchyma Topola, Petra Krále, Karola Sidona, Iva Vodseďálka, Oldřicha Krále, Miloslava Topinky, Pavla Zajíčka, Lubomíra Martínka a nedávno zesnulého Vladimíra Binara. Cédéčko jako médium bylo zvoleno proto, že jednak odpovídá generačnímu cítění tvůrců – a také aby vznikl reálně existující artefakt.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Toman

Nejedná se o tracky do hudebních hitparád. Není to samozřejmě ani kniha. Hlasy spíše nabízejí možnost nahlédnout do textů jinak, s malou a laskavou asistencí lidí, kteří k nim mají nejblíž. V literární kritice se občas mluví o „autorově hlasu“, tedy o osobitém způsobu vyjádření, což je samozřejmě metafora. Tady se ta metafora stává skutečností – a je zvláštní, jak se texty v autorském přednesu vyhýbají doslovnosti. Zůstává jen to, co v nich skutečně je.

Reklama

Související témata:

Související články

Marek Toman: Lovkyně hlasů

Žena sedící naproti mně nedělá žádné zvláštní grimasy. Pozoruje mě úzkýma očima a tiše, monotónně vypráví. Její věty mají ale zvláštní kadenci. Jsou krátké,...

Marek Toman o Tabooku: Tam, kde se něco děje

Slavný autor – v tomto případě Francouz David B., který stojí za legendární Padoucnicí, komiksem o bratrovi postiženém epilepsií – podepisuje své knihy. Takový...

Marek Toman: Dveře, jimiž se neprochází

To místo vyvolává zvláštní dojem. Tvoří ho několik schodů, ozdobná mříž a sousoší – zobrazení toho, co se tady kdysi stalo. Zpodobnění vraždy, která znamenala...

Výběr článků

Načítám