Hlavní obsah

Štefan Švec: Když smrtka orloj rozcinká

Právo, Štefan Švec, SALON

Radikální islamisté zabili v Paříži několik desítek lidí.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Prostřelené okno pařížské restaurace, která se v pátek stala jedním z cílů teroristického útoku.

Článek

ODS prohlásila, že selhala ideologie multikulturalismu. Na stránkách HateFree Culture se objevily portréty muslimů, kteří proti teroristům zakročili nebo je odsoudili. Honza Hlaváček ze skupiny Islám v České republice nechceme by na ně všechny shodil atomovku a byl by klid.

„Potřebujeme evropský islám, který bude kompatibilní se základními hodnotami evropských společností,“ napsal Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty do Respektu. Andrej Babiš potvrdil, že chce zavřít Schengen. Hudebník Aleš Brichta by „všechny multikulturální sluníčka“ pověsil za koule do průvanu, zostudil jejich rodiny a muslimské běžence, podobné jedovatým hadům, by okamžitě přestal přijímat.

Lidové noviny napsaly, že Evropa je ve válce. Mladá fronta Dnes napsala, že válka je v Evropě. ČSSD slíbila, že v následujících pěti letech bude posílena policie.

Bývalý prezidentský kandidát Přemysl Sobotka (2,46 % hlasů) prohlásil, že vlády musí konečně přestat řešit lidská práva imigrantů. Bývalý prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (23,4 % hlasů) řekl, že většina uprchlíků jsou oběti, a nikoliv viníci. Mluvčí současného prezidenta Ovčáček označil na Facebooku za skutečné extremisty ty, kdo házejí vajíčka po jeho šéfovi.

Kardinál Duka se pomodlil za oběti útoku. Sdružení Ateisté ČR vydalo prohlášení, že nikdo se nemá modlit, protože modlení způsobuje terorismus.

Václav Klaus mladší napsal, že většina uprchlíků jsou mladí, zdraví muži s chytrými telefony a že je třeba celé vedení Evropy poslat k čertu, protože je to brachiální zlo. Jan Čulík na Britských listech odpověděl, že Klaus žvaní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Dávno před pařížskými útoky napsal Jakub Žytek do poemy s názvem Bohémie, že tahle země žije v bezčasí. Nikdy se v ní nic nezmění, nikdo se nikam neposune. Všichni jen ztvrdneme ve svých pózách a žvaníme pořád to samé. Když se pak něco stane a zazní zvony osudu, vystrčí nás to ven jako panáky na pražském orloji. Odříkáme tam svůj part a zapadneme zpátky. Český veřejný prostor je předvídatelný jako muzeum mechanických hraček. Stačí jen otočit klíčem.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Krajčo fantazie plný

Jeden z mých minulých salonních sloupků se otřel o texty současného českého popu. Největší zlobu tím vzbudil u fanoušků kapely Kryštof. Sám její lídr a autor...

Štefan Švec: Svatý blbeček

Na Svatém Kopečku u Olomouce je bazilika Navštívení Panny Marie. V básni, kterou Kopečku věnoval, popisuje Jiří Wolker sám sebe takhle: „dospělý chlapec,...

Štefan Švec: Maturita z Viewegha

Na stránkách Respektu se Tomáš Feřtek rozhorlil nad tím, jaký seznam četby připravil ke státní části maturit z češtiny CERMAT. „Převažují autoři 18. a 19....

Výběr článků

Načítám