Hlavní obsah

Výběr Salonu (MFF KV, připravované filmy): Exarchouová a Vachek

Právo, SALON

Karlovarský festival není jen „galerií“ nových snímků a retrospektiv tvůrců minulosti. Prostor dostávají i projekty připravované. Vybrali jsem pro vás dva z nich.

Článek

Sofia Exarchouová

Park

Foto: KVIFF

Z připravovaného řeckého filmu Park (režie: Sofia Exarchouová)...

Ve fázi postprodukce je Park, debut řecké režisérky Sofie Exarchouové. Odehrává se na opuštěných, olezlých sportovištích, které v Athénách vznikly kvůli letní olympiádě (2004), ale od té doby chátrají. Film má být portrétem mladé generace, jež byla nedobrovolně zbavena budoucnosti, a potažmo portrétem celé řecké společnosti, která, slovy filmařky, „nebyla připravena na tak brutální pád“. Ve Varech vyhrál Park přehlídku Works in Progress, dostal finanční injekci, a snad je tedy jeho dokončení reálné.

Karel Vachek

Komunismus

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Vachek na letošním karlovarském festivalu

Filmový román Karla Vachka Komunismus, který má zkoumat, proč každá revoluce nakonec vyústí v restaurování předešlého systému, se ještě nezačal točit, přesto mohli diváci jeho část ve Varech zhlédnout. Šlo o znovuobjevené záběry z ledna 1969, které se dosud považovaly za ztracené a které Vachek plánuje do Komunismu zařadit. Pookupační projev Josefa Smrkovského zde doprovází pohled na v nemocnici ležícího, popáleného, ale ještě reagujícího Jana Palacha, za nímž se tehdy Vachek po partyzánsku dostal. „Nikdy jsem neviděl nic tak strašnýho,“ okomentoval záběry sám dokumentarista.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám