Hlavní obsah

Štefan Švec: Chcete si zastřílet?

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Vždycky budou chlapi, co je bere válka,“ říkával jeden z mých bývalých šéfů, který si nedělal iluze o lidech.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Trosky doněckého letiště

Článek

Měl pravdu. První z takových jsou generálové, kteří se nechávají slyšet, že už vlastně ve válce jsme. Zatím tedy v té informační. Už ta jim roztahuje chřípí. Další jsou chlapíci fascinovaní zbraněmi, vojenským výcvikem a odznáčky. Jejich sny o válce se podobají snům některých žen o znásilnění, zbortila by je první sprška bláta. Ani oni ale nejsou nebezpeční.

O kousek horší jsou správňáci. Členové morálně pohoršených družstev, přátelé USA, Ruska, nepřátelé islámu. Mají plná volata míru, který ohrožují vždycky jen ti druzí. Vzájemně se obviňují z vyvolávání válek, z imperiálních snah o světovládu, z provokací. Všimli jste si, jak jsou najednou provokací plné noviny, co všechno se za ně považuje? Provokace si přeci nenecháme líbit, kdo provokuje, zaslouží pádnou odpověď.

Nejhorší jsme ale my sami. Jako ona slavná žába, která si nevšimne oteplování vody, dokud se neuvaří, hltáme čím dál silnější slova. Šňupeme čím dál ostřejší věty, necháváme si píchat čím dál hutnější injekce nenávisti, aniž by nám to přišlo divné. Václav Cílek v jednom rozhovoru popsal strašlivou moc slov se zhmotňovat, většinou do několika let. Politická a mediální řeč zdrsněla. Úspěch slaví ten, kdo se ponoří hloub do splašků a nestydí se použít jazyk internetových diskusí. Už i pod svými jmény lidé mluví o střílení, vyhánění, o věšení na lucerny. O lidech jako o špíně, o dětských uprchlících z války jako o bacilech. V čase katastrofy, kdy se kolem Evropy stahuje náhrdelník válek, nepokojů a tragédií, slyšíme výzvy k potápění lodí s utečenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Vymknuta z kloubů doba šílí, samozřejmě. Je ale na nás, kolik války si necháme kolovat v žilách. Kolik jí pustíme do vlastních slov, jak se budeme chovat k nejmenším, nejopovrhovanějším, nejnenáviděnějším. Po ovoci poznáme se.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Ukaž kozy!

„Ukaž kozy, dostaneš jabko!“ křičíval Mikyska řečený Mikeš na holky o přestávce, když jsme byli v sedmičce. Mikyska byl třídní skřet, zdroj ulepené zábavy...

Štefan Švec: Mediální výchova pro dospělé

Jestli chcete svou pošahanou nenávistnou lež rozšířit co nejdál, udělejte z ní utajenou pravdu. Pronásledovaný nesmysl je mnohem lepší než běžný nesmysl....

Štefan Švec: Uznejme Liberland

Kdyby bylo naše ministerstvo zahraničí co k čemu, uzná Liberland. Pankáči si zaslouží podporu a pankáčské počiny (donedávna) českých občanů by měla tuzemská...

Výběr článků

Načítám