Hlavní obsah

Štefan Švec: Umělec

Právo, Štefan Švec, SALON

Dlouho jsem se nechal vytáčet jako každý normální chytrák z pražské kavárny. Pak mi došlo, že si mě vodí jako loutku na provázku. Dělá to záměrně, s kreativitou prozrazující suverénní tvůrčí osobnost. Ano, podobně jako ISIS dokáže rozvibrovat Západ každou další přesně mířenou brutalitou, Miloš Zeman umí týden co týden zasáhnout nový cíl novým happeningem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

Už první televizní skeč Popelníček dal tušit, že se do prezidentské funkce dostal umělec stejně nadaný jako Václav Havel. Když pak autor vyrobil celebritu z do té chvíle neviditelného elitistického homokatolíka Putny, bylo jasné, že ví, co dělá. Performance Viróza ironicky zpochybnila národní modly, zhmotněné v korunovačních klenotech. Destrukce falešných hodnot pokračovala textovou intervencí Kunda ve veřejnoprávním rozhlasu. Totálního znejistění veřejného prostoru dosáhl tvůrce mísením výroků levicových (jako občan si přeji vítězství sociální demokracie), pravicových (uvažujme o školném na humanitních školách) a zjevně šílených (postiženým je nejlépe mezi postiženými; ruští vojáci na Ukrajině nejsou).

Na pole historické sci-fi se autor dostal tvorbou alternativních světů (kde Churchill píše Hitlerovi oslavné listy a z nedoučeného flákače Hilsnera je student). Přestože stačí půlhodina u internetu, aby si divák ověřil nereálnost těchto falz, Zeman správně počítá s neochotou publika cokoliv zjišťovat a vyvolává dokonale nepříčetnou veřejnou debatu – jako v případě své kolektivní hry Hledáme Peroutkův článek. Obdivuhodnými miniaturami jsou filigránské konceptuální provokace Záštita Alexandrovcům, Flíska a naškrobený Renč či Neplaťte ČT poplatky. Vrcholem tvorby pak pohyblivé plastiky Mynář a Ovčáček, parodující při různých příležitostech oficiální diskurz šprýmovnými frázemi.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Václav Klaus byl zaměnitelný a zapomenutelný jájínek. Miloš Zeman je umělec s vějířem poloh od absurdní přes komickou až po dojemnou a nechutnou. Se vší svou svobodou, nezodpovědností, pohrdáním pravidly a záměrnou neschopností je to pankáč veřejného života. Velká, nespoutaná Pussy Riot euroatlantické politiky.

Podle zákulisních ateliérových informací navíc chystá nové projekty s pracovními názvy Ten lidožrout v Bílém domě je ostuda, Diabetici si zaslouží pomalý a bolestivý konec, Země je lichoběžník a Řád bílého mudžahedína. Máme se na co těšit.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Na Čechy dobrý

Hubert Gordon Schauer byl pratáta internetových trollů. Jediným článkem z prosince 1886 dokázal rozvrátit celou tehdejší veřejnou debatu, která se točila kolem...

Výběr článků

Načítám