Hlavní obsah

Štefan Švec: Sluníčkáři mají pravdu

Právo, Štefan Švec, SALON

Víte, co je to troufalost? Označovat pařížské útoky z předminulého týdne za vítězství multi kulti. Jenže ony jím jsou.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Nové vydání Charlie Hebdo

Článek

Dva fanatici vystřílejí ve jménu islámu redakci plnou karikaturistů, ovšem nezvládnou to bez toho, aby zabili i muslimského policistu, který ty karikaturisty chránil. Jejich krvavé úsilí se tím kromě odpornosti stává směšným. Další blbec nedokáže obsadit židovský košer obchod, aniž by se při jeho osvobozování nestal hrdinou muslimský zaměstnanec. A pan Abú Bakr al-Bagdádí se může jít utopit ve vlastní žluči, protože jeho evropský boj je ztracený. Integrace zjevně došla tak daleko, že se nepovede rozdělit evropské muslimy a většinu, která je obklopuje.

Tu samou zprávu vyslala Evropa do světa svou reakcí. Pochody, v nichž se drželi za ruce ateisté, křesťané a muslimové, měly statisícovou účast. Redakce médií se zodpovědně přely, jestli je lepší přetisknout nahý zadek proroka Mohameda, protože svoboda slova trvá i v ohrožení, nebo jestli nikoho zbytečně neurážet.

Zařídily se různě podle svého a oboje bylo dobře. Dokonce i u nás (kde žádné muslimy nemáme, takže je snazší je nenávidět) vyzývali k válce s islámem jen šašci, nejviditelněji Jiří X. Doležal a nějaký Okamura, křestním jménem Kebab.

Nic z toho neznamená, že smíme podceňovat radikální islám. Je nebezpečný, šikanuje a zabíjí lidi a vyvolává strach. Protiislámská hnutí, jako je německá Pegida a její obdoby v dalších zemích, na ten strach reagují. Bylo by nepřirozené, kdyby to tak nebylo. I to je Evropa, rozkročená od kraje ke kraji, od Pegidy po Die Linke, od Charlie Hebdo po Katolický týdeník. Dokud si tu rozkročenost udržíme, žádný zparchantělý saláfista nás bombami a kalašnikovy nerozloží. Teroristických kampaní zažila Evropa ve druhé půlce 20. století dost a přežila je. Přežije i tuhle.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

O tom, jak se šíří radikální islám na francouzských předměstích, píše v knížce Němcova vesnice Boualem Sansal. O tom, proč stojí za to bojovat za hodnoty Západu, psal už v osmdesátých letech František Vodák v Abendlandu. Neděje se nic nového. Zakuklenci, kteří vraždí za obrázky, dostanou, jak napsal jeden komentátor na Facebooku, v ráji svých dvaasedmdesát souložnic. Všechny se budou jmenovat Charlie.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Obrana pražské kavárny

Miloš Zeman, Václav Klaus, Václav Havel – prezidenti jeden jako druhý. Ne, nekamenujte mě, myslím tím konkrétní věc. Rétorickou schopnost obrátit veřejnou...

Štefan Švec: A bodíky sbíráte?

Všimli jste si, jak jste samostatní? Sami si vyberete peníze z bankovního účtu, sami obsloužíte automyčku, sami vyzvednete ze speciální schránky balíček, který...

Výběr článků

Načítám