Hlavní obsah

Štefan Švec: Chvála předsudků

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miluju stereotypy. Díky nim odmala vím, že jsou ženské a mužské práce. U leštění bot mě tudíž nehledejte, zato když jde o to, vyměnit žárovku, jsou na mě i čtyři policajti krátcí. Vím taky, že náboženství je opium lidstva a že Němci jsou naši odvěcí nepřátelé. A tak vůbec.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Možná se vám zdá, že si dělám legraci. Nedělám. Stereotypy jsou základní součást výchovy, člověka bez nich dobře neuplácáte. Děti by je měly brát ve školách a cvičit si je v kroužcích. Má-li dítě někdy založit šťastnou heterosexuální, homosexuální, multisexuální nebo zoosexuální rodinu, musí nejdřív vědět, co to je maminka a tatínek. Že existuje cosi, co jejich společnost vnímá jako normální, jako ideál či běžný správný model. Protože chceme-li něco odmítnout, musíme to nejdřív přijmout. Děti, které budeme mást pohádkami o tom, jak princ osvobozuje prince, sice nikdy nezískají homofobní předsudky, ale ani povědomí o polaritě – síle protichůdnosti, která jediná zabíjí draky. Včetně těch předsudečných.

Předsudky nám dávají odrazový můstek, díky němuž můžeme vyskočit vysoko nad ně. Bez stereotypů, nekonečně svobodní, bychom se jen volně protáčeli v prostoru, aniž bychom se dokázali hnout jakýmkoliv smysluplným směrem. Nebylo by o co se zapřít, od čeho se vzdálit.

Jasně, drobný problém mnoha stereotypů je, že jsou zářivě blbé. Možná to je ale dobře – čím blbější, tím lepší. Aspoň jsou mnohem líp poznat. Epochálně debilní stereotyp má v sobě člověk šanci odhalit, a přijít tím i na mechanismus vzniku a udržování všech předsudků, i těch nebezpečnějších a skrytějších. Dává možnost zamyslet se nad tím, co stereotypy ve skutečnosti řeší – protože každý z nich je odpovědí na vážný konkrétní problém. Třeba ten s náboženstvím jako opiem, který i věřícím umožňuje líp vidět způsoby, jimiž se církve někdy snaží oblbovat lidi.

Proto děti u nás doma věří stereotypům. Tatínek vyměňuje žárovky, byť má maminka na rozdíl od něj průmyslovku a méně volšové prsty. Dobrý konec pohádky pro ně znamená „…a žili spolu šťastně až do smrti“, byť je spousta jejich malých kamarádů a příbuzných z rozvedených rodin. Jednou jim to snad pomůže pochopit, v čem jsou všechny takové stereotypy omezené a jak s nimi pracovat. A taky za co jim být vděční.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: O čem se nemluví

To ráno stála Karima Bennoune v chodbě bytu svého otce s kuchyňským nožíkem v ruce. Zvenku se ozývalo bušení na dveře. Na otázky, kdo tluče, odpovídalo jen...

Štefan Švec: Nejpřizpůsobivější ze všech

Miluju slovo nepřizpůsobiví. Ne proto, že by sdělovalo něco o Romech, po kterých se jím s pomrkáváním hází. Ale protože říká všechno o těch, kdo ho používají....

Štefan Švec: Nějak nám tu vymírají lidi

V nekrologu je každý krásný. Významný a nezapomenutelný. Skutečnost se do pajánů na zemřelé dostane jen v tom, co se musí popsat eufemismem. Tlučhuba je...

Výběr článků

Načítám