Hlavní obsah

Štěpán Kučera: Rysí štěstí

Právo, Štěpán Kučera, SALON

Říká se tomu nastolování agendy – masová média nám nediktují, co si máme myslet, ale o čem máme přemýšlet; neboli nepřesvědčí nás dejme tomu, že kníže je lepší než Zeman, ale přesvědčí nás, že volba mezi těmi dvěma je otázkou života a smrti. Média nám říkají, co je důležité.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Petr Nečas na plakátu k jedné z kampaní Hnutí DUHA

Článek

Agendu úplně jinou, pěknější, prosazuje třeba nemasový Magazín Hnutí DUHA, k jehož zviditelnění má tenhle sloupek sloužit. Hlavní témata aktuálního čísla časopisu (starší čísla si můžete zdarma stáhnout na stránkách organizace) jsou dvě: Zdivočme Evropu a Budoucnost směřuje k recyklaci. V prvním článku se mimo jiné dočteme, že turistika za přírodou pomáhá evropskému HDP víc než těžba dřeva a že třeba Finové dokážou na pozorování medvědů ročně vydělat šest miliónů eur. Z druhého textu zjistíme, že belgické Vlámsko na rozdíl od nás umí zužitkovat přes 70 procent komunálního odpadu a že tlak na recyklaci zároveň motivuje firmy k výrobě produktů, které dlouho vydrží a jdou lehce opravit. V dalších zprávách stojí, že už přes dvě stovky dobrovolníků v českých horách sledují výskyt rysů, vlků, medvědů i dalších vzácných zvířat a svou přítomností odrazují pytláky, anebo že vznikl nový adresář českých farem, díky němuž můžeme zkontaktovat farmáře ve svém okolí a třeba si k němu zajet na kole pro čerstvá vajíčka.

Dojde taky na agendu známou z médií hlavního proudu, jenom přístup k ní je alternativní. Víte třeba, co každý z nás může udělat proti Putinovi?

„Malé Česko nesehraje velkou roli v geopolitických sporech o Ukrajinu, ale můžeme svou bezmoc snížit malými projekty, které omezí naši závislost na dovozu ropy a plynu. Zlepšit podporu veřejné dopravy, zateplit do my vytápěné plynem, zvýšit recyklaci, a snížit tím dovoz surovin.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Štěpán Kučera

Česko totiž podle Duhy za ruskou ropu platí tolik peněz, že si za ně tamní armáda může koupit hned čtyři tanky denně. Dále si připomeneme, že Rusnokova vláda chtěla loni seškrtat recyklaci obalů a na samém konci svého nefunkčního období ještě zrušit limity těžby v severních Čechách, ovšem po upozornění ekologických aktivistů ji parlament v obou případech zastavil. Naproti tomu nová, tentokrát už řádně zvolená vláda slíbila prosadit důležitý zákon o snižování závislosti na fosilních palivech.

Je půvabné, jak přirozeně a jednoduše se v téhle zelené agendě oddělují zdravé věci od nezdravých. Třídění odpadu a rysí štěstí tu stojí v přímé při s ruskými výboji a vládou, kterou nikdo nevolil.

Reklama

Výběr článků

Načítám