Hlavní obsah

Pozvánka: Božská částice Nicka Cavea

Právo, Štěpán Kučera, SALON

Higgsův boson je „božská částice“. Ve všech tematických novinových článcích se dočteme, že tuto přezdívku novináři milují a fyzici nenávidí, takže proč ji nepoužít i tady. A proč s ní otevíráme zrovna text o Nicku Caveovi?

Foto: Foto Bad Seeds Ltd.

Nick Cave se svou skupinou The Bad Seeds

Článek

Protože „božská částice“, která (novinářskou zkratkou řečeno) drží vesmír pohromadě, je klíč k odemčení nejpůsobivější a nejzaumnější písně Higgs Boson Blues z posledního alba Push the Sky Away, které Cave a jeho kapela The Bad Seeds představí 22. listopadu v pražské Tipsport Areně.

Higgs Boson Blues je divoká horečka obrazů a můžeme ji sledovat třeba jako vizionářskou road-movie. Vypravěč, který si nepamatuje nic z minulosti a nezajímá se o budoucnost, putuje do Ženevy (kde sídlí evropská organizace pro jaderný výzkum CERN, jejíž vědci mimochodem v době nahrávání Caveova alba potvrdili existenci do té doby jen teoreticky podloženého Higgsova bosonu). Cestou během přízračné noci vypravěč narazí na bluesmana Roberta Johnsona, jak zápasí s ďáblem (jemuž Johnson podle oblíbené legendy prodal duši za svoji ďábelskou hru na kytaru). Potom se v Johnsonově působišti Memphisu poutník ubytuje v motelu Lorraine, kde se zpřítomní přes čtyřicet let stará vražda Martina Luthera Kinga. Po setkání se smrtí se vypravěčův pohled obrací přes oslí můstek s Miley Cyrus alias Hannah Montana do africké savany, kde vidíme černé povstalce i křesťanské misionáře nesoucí neštovice a chřipku. Tou temnou změtí probleskne jeden verš nesoucí v sobě něco jako lásku, než se všechno znovu ztratí v zapomnění.

Higgs Boson Blues je svůdná báseň i rozšklebené zrcadlo naší civilizace a Higgsův boson tu může nést různé, i vzájemně protichůdné, významy. Na první poslech člověka zaujme Caveův rozhled sahající od současné fyziky po africké dějiny, což ovšem sám tvůrce uvádí na pravou míru – vedle jeho poznámkového sešitu pro něj při skládání písní prý hraje důležitou roli internet, googlování kuriozit a brouzdání hesly Wikipedie. Výsledné písně pak podle něj dokládají, že v kyberprostoru vedle sebe existují důležité události, dobové výstřelky i absurdity s nádechem mystiky – a vzbuzují otázku, jestli a jak v tomto informačním jarmarku dokážeme přebírat. Ve skladbě Higgs Boson Blues se mu to povedlo dokonale, o čemž svědčí například i debata o významu písně na serveru songmeanings.com.

Tvorba Nicka Cavea je zkrátka bohatá a mnohavrstevnatá. Jak zpívá v závěrečné, titulní (a nezvykle přímočaré) skladbě alba Push the Sky Away: „And some people / Say it’s just rock’n’roll / Oh, but it gets you / Right down to your soul.“ Tato žitá hloubka je částice, která (novinářskou zkratkou řečeno) drží Nickův poetický vesmír pohromadě.

Reklama

Výběr článků

Načítám