Hlavní obsah

Štěpán Kučera: Podzimní sklizeň

Novinky, Štěpán Kučera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Několikrát jsem si řekl, že budu sbírat dobré události. To mi šlo ještě tak na naší ulici, ve světě už ne,“ napsal Ludvík Vaculík ve své poslední sbírce fejetonů. Ono možná rozhlížet se po ulicích má i větší smysl – tady vzniká občanská činorodost, která potom může vzrůst i do velkého světa. Takhle jsem před půl rokem začal sloupek Jaro je tady?, v němž jsem se rozhlížel po aktivitách neziskových hnutí vzešlých zdola, z kvasu občanské společnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Štěpán Kučera

Článek

Zmínil jsem tenkrát čerstvý úspěch iniciativy Auto*Mat, která dokázala s pražským magistrátem domluvit změnu Smetanova nábřeží v pěší zónu – alespoň na zkoušku, každou jarní sobotu. Dále jsem se věnoval webinářům, tedy internetovým seminářům Hnutí DUHA, jež řečí ekonomů vysvětlovaly výhody ekologického zateplování budov a snižování spotřeby ropy. Jako třetí jsem vybral tehdejší novinku, vznik Rekonstrukce státu, společné akce protikorupčních neziskovek, politiků a podnikatelů s cílem prosadit osm zákonů omezujících korupci. Teď s příchodem podzimu nastala příhodná chvíle ohlédnout se za tím jarním rozpukem a prověřit, jestli občanská činorodost opravdu vzrůstá do velkého světa.

Plán Auto*Matu přidusil magistrát jen pár týdnů po otištění sloupku. Poté, co radní přeměnu nábřeží v pěší zónu schválili, začaly si ten úkol jednotlivé odbory přehazovat, takže původní jarní termín se nestihl. Soboty bez aut ale na Smetanově nábřeží nakonec proběhly v září a říjnu a nyní Auto*Mat spolu s Útvarem rozvoje hlavního města Prahy vyhodnocuje dopravní měření a diskuse s rezidenty i veřejností a připravuje řešení dopravní situace po vzniku pěší zóny.

Odezvu měly i webináře Hnutí DUHA. Toho o ekologickém zateplování budov se podle Jiřího Koželouha, energetického experta Duhy, zúčastnilo asi třicet odborníků, asistentů poslanců a dalších lidí s vlivem na rozhodování o přísunu peněz energetickým úsporám. V srpnu potom Státní fond životního prostředí spustil program Nová zelená úsporám, podle Koželouha do velké míry podle návrhů Duhy. Druhá, související oblast, tedy snaha o snižování spotřeby ropy, vyústila v akci Velká výzva, jejímž cílem je přijetí zákona o snižování závislosti na fosilních palivech – návrh zákona sepsali zástupci Duhy spolu s právníky Ekologického právního servisu a do svého programu ho před předčasnými volbami zařadila ČSSD a Strana zelených (a podporu alespoň v oficiálních prohlášeních přidaly i TOP 09 a KSČM).

Rekonstrukce státu před volbami ve velkém sbírala úpisy poslaneckých kandidátů, jimiž se dotyční zavazují k podpoře protikorupčních zákonů. Po volbách je zřejmé, že všech osm „rekonstrukčních“ zákonů má v parlamentu slíbenou potřebnou podporu, takže zdá se nic nebrání jejich odhlasování.

Na konečné hodnocení je ale teď na podzim ještě brzy. Počkejme si tedy do zimy, jak to s pěší zónou, Velkou výzvou a protikorupčními zákony nakonec dopadne.

Reklama

Související témata:

Související články

Štěpán Kučera: Jaro je tady?

„Několikrát jsem si řekl, že budu sbírat dobré události. To mi šlo ještě tak na naší ulici, ve světě už ne,“ napsal Ludvík Vaculík ve své poslední sbírce...

Výběr článků

Načítám