Hlavní obsah

Markéta Pilátová: Poslední pražská Němka

Právo, Markéta Pilátová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eliška je pražská Němka. Má osmdesát tři. Když skončila válka, podařilo se její rodině dostat do americké zóny a pak do Brazílie. Chodila do české školy, ale když přišli nacisti, musela nastoupit na německé gymnázium. „Schweine Heydrich und Schweine Henlein,“ odplivuje si ještě dnes. Doma četli kosmopolitu Egona Erwina Kische a Karla Čapka. Čeština je řeč jejího dětství. Takhle mluvila s kamarádkami ze školy a na ulici, doma s rodinou pak tzv. Prager Deutsch.

Článek

Sedím v jejím autě, které má třiatřicet let. Starý volkswagen smrdí benzínem a všechno se v něm klepe, ale Eliška mu důvěřuje, do kopce ho nikdy tlačit nemusela. Ruční brzda skřípe, ovšem ona ji jediným rázným trhnutím dokáže přimět k poslušnosti.

Ještě před dvěma lety chodila Eliška každý měsíc se svou dcerou na dvacetikilometrovou túru. Dnes už nemá tu správnou sílu, a tak jdu místo ní já. Cesta se vine údolími a strmými kopci, zrají právě mandarinky a pro poutníky jich je na každém pátém kilometru nachystané celé kolečko. V cíli čeká dechovka a grilované maso s bramborovým salátem. Nejstarší účastník pochodu má 81 let, a když se rozpršelo, vzal do ruky velký růžový deštník a začal tancovat mezi kapkami na Škoda lásky.

Když jsme se vrátily z hor zpátky do města, čekala nás v Eliščině bytě zvláštní, kořeněná vůně cizího parfému. „Byla tady Magda,“ vysvětluje Eliška. Magda je polská Židovka. Je jí 92 a utekla nejdřív do Uruguaye a pak se svým mužem, německým antifašistou, odešli sem, do Brazílie. Ty dvě si celé odpoledne povídaly, pily caipirinhu a jedly guláš. Pak Eliška Magdě pouštěla ze svého ipodu novou desku Radůzy a vandrácké německé písně z konce devatenáctého století.

Tohle je pro Magdu i Elišku skutečně Nový svět. Tady se po útěku sešli všichni vespolek. Pražští Němci, Židé, ale i prchající nacisti. Přivítal je brazilský stát Rio Grande do Sul, kam se už v devatenáctém století stěhovali chudí z celé Evropy.

„Do Prahy jedu příští měsíc,“ nadšeně vypráví Eliška. Bude bydlet v Grand Hotelu Evropa, ale pro ni je to pořád hotel Šroubek z první republiky. Těší se do Slavie na kávu a do Národního.

„Chtěla bys v Praze zůstat?“ ptám se. Eliška pomalu, ale rozhodně zavrtí hlavou.

„Podívej, já jsem původně po tatínkovi a mamince Rakušanka, ale narodila jsem se v Praze za první republiky jako Češka. Za války se všichni, kdo měli německé příjmení, museli stát Němci a tady jsem Brazilka. Takže jsem si musela zvyknout, že nejsem nikde doma. A taky mě z Prahy vyhnali! I když jsem četla Prager Tagblatt, kam psal Kisch, a moje nejlepší kamarádky byly vždycky Židovky. Navíc tam už nikdo nemluví Prager Deutsch,“ vysvětlí mi názorně možná poslední pražská Němka.

Reklama

Související témata:

Související články

Markéta Pilátová: Rebelky

Tři ženy, tři rebelky a tři režimy, které se neobejdou bez represe. Kubánská bloggerka Yoani Sánchez, čínská mírová aktivistka a bloggerka Zeng Jinyan a Farnaz...

Markéta Pilátová: Papež z metra

Papež František je prvním Latinoameričanem, který usedl na Petrův stolec. Když tato zpráva obletěla svět, všichni byli tak trochu překvapeni a pak to hned...

Markéta Pilátová: Nejasné místo

Pod štíhlými palmami se v mírném větru vlní bleděmodré okvětní plátky divokých hortenzií. Levandulové keře plní večer mýdlovou vůní. Na domech a restauracích...

Výběr článků

Načítám