Hlavní obsah

Reakce: Václav Klaus čte Salon

Právo, Zbyněk Vlasák, SALON

Když se ta informace ke mně dostala, chtě nechtě jsem si vzpomněl na díl Létajícího cirkusu od britských Monty Python, kde se účinkující před kamerou dozvědí, že na pořad zrovna přepnula královna, a postaví se proto bez ohledu na okolnosti do pozoru. Já se rozhodl, že si exprezidentovu reakci na velikonoční sloupek Markéty Pilátové Papež z metra před případným stoupnutím raději přečtu.

Foto: Právo

Salon se sloupkem Markéty Pilátové

Článek

Text, který Klaus uveřejnil na svých stránkách, překvapivě téměř nepolemizuje s autorčiným názorem na nového papeže Františka, jak by se nabízelo. Jde spíše o příspěvek ke sporu na téma občanská společnost, který má ostatně v českém prostředí své místo už dlouho: Na jedné straně široké názorové škály jsou tu bezvýhradní zastánci občanského sektoru, kteří ho vidí jako alternativu k nefungujícímu státu, potažmo selhávajícímu politickému systému, dokonce navrhují rušit politické strany. Na druhé pak hlasy, jež tvrdí, že si stát a jeho správa, tedy politika, vystačí samy a že občanská společnost je něco jako podkop pod soutěží politických stran. Václav Klaus má konzistentně blízko ke straně druhé.

Jako v řadě podobných sporů jsou to právě názory z obou krajních konců oné škály, které jsou často slyšet a často jsou taky vzdálené od reality, v níž politika s občanskými iniciativami na dennodenní bázi spolužije – kdy si navzájem činnost komplikují, ale zároveň se i inspirují. Jedním z dokladů oné vzdálenosti je i Klausův text.

Sám přiznává, že ho k polemice vybídla hlavně Markétina fotografie u sloupku, resp. její tričko, resp. nápis na něm: Dobýváme veřejný prostor. Je Klausovi pobídkou k úvaze, o kom si autorka asi myslí, že veřejný prostor ovládá, a komu ho chce uzmout (politici, korupčníci). I když podle exprezidenta veřejnému prostoru panuje úplně někdo jiný (pravdoláskaři, novináři). Poté Markétu obviňuje, že je to od ní „útok na politiku a na voliči zvolené politiky jménem tzv. občanské společnosti liliově čistých, ale nikým nezvolených. V některých případech snad skutečně čistých, nevinných a idealisticky uvažujících, ve většině případů však velmi nenevinných, evidentně nealtruistických, ale o své zájmy tvrdě a nemilosrdně bojujících lidí.“

Nakonec Klaus navrhuje nové heslo: Chraňme veřejný prostor.

A teď realita, ke které by se ostatně exprezident přiblížil prostým zadáním kritizovaného sloganu Dobýváme veřejný prostor do internetového vyhledávače: Markéta tričkem samozřejmě nechtěla nic dobýt, jen podpořila stejnojmennou kampaň občanského sdružení Inventura, které se snaží o zviditelnění lidí s mentálním hendikepem ve veřejném prostoru. Tedy o jejich návrat do míst, která byla před nimi dlouho „chráněna“, o něco, co je v duchu silného občanství zjevně prospěšné a na co stát bez pomoci zvenčí sám nestačí.

P. S. Václavu Klausovi po dohodě s Inventurou, s níž Salon dlouhodobě spolupracuje, jedno zmíněné tričko posíláme.

Reklama

Související články

Markéta Pilátová: Papež z metra

Papež František je prvním Latinoameričanem, který usedl na Petrův stolec. Když tato zpráva obletěla svět, všichni byli tak trochu překvapeni a pak to hned...

Výběr článků

Načítám