Hlavní obsah

Štěpán Kučera: Jaro je tady?

Právo, Štěpán Kučera, SALON

„Několikrát jsem si řekl, že budu sbírat dobré události. To mi šlo ještě tak na naší ulici, ve světě už ne,“ napsal Ludvík Vaculík ve své poslední sbírce fejetonů. Ono možná rozhlížet se po ulicích má i větší smysl – tady vzniká občanská činorodost, která potom může vzrůst i do velkého světa.

Článek

Když jsem minulé pondělí jel tramvají do redakce, dostali jsme se do zácpy, která začala asi v půlce Mánesova mostu, táhla se přes náměstí Jana Palacha a celé Smetanovo nábřeží a končila až na Národní třídě. Můj vztek na pražský provoz vystřídala chuť slavit, když jsem v redakci v poště našel tiskovou zprávu iniciativy Auto*Mat o tom, že Smetanovo nábřeží se stane pěší zónou, kam budou vpuštěny jenom tramvaje; zatím na zkoušku, každou sobotu od půlky května do půlky června, a když se pěší zóna osvědčí, zřídí ji město natrvalo.

V poště čekala i pozvánka na webinář neboli internetový seminář Hnutí DUHA, kde měly být představeny výsledky studie o zateplování budov, kterou DUHA zadala ekonomům Miroslavu Zámečníkovi (členu Národní ekonomické rady vlády) a Tomáši Lhotákovi. Ti spočítali vliv podpory energetických renovací budov na naše hospodářství a došli k závěru, že ekologické zateplování snižuje účty domácnostem a oživuje českou ekonomiku.

Druhá zpráva newsletteru naopak prohlašovala, že ropa je čím dál dražší a českou ekonomiku dusí. Je dobře, že se ekologové naučili mluvit jazykem ekonomických šamanů – takovému jazyku rádi nasloucháme a dokážeme pak pochopit i věci, na které by nám jinak musel stačit selský rozum.

Foto: Petr Horník, Právo

Štěpán Kučera

Ten den se také Facebookem rozletěla zpráva ohlašující vznik Rekonstrukce státu, společné akce neziskovek, politiků, podnikatelů a dalších podporovatelů, která chce ještě v tomto volebním období prosadit devět protikorupčních zákonů. Dosud jsme měli občanské iniciativy zesměšňující korupčníky veřejnými happeningy nebo podivné iniciativy byznysmenů, nemluvě o neplodných slibech politiků (ostatně doporučení hnutí Rekonstrukce státu v zásadě souzní s „protikorupční strategií“ vlády), ale teprve teď se jednotlivé proudy spojují, aniž by dopředu někoho vylučovaly, a dávají nám všem mimo jiné možnost poměrně snadno sledovat, jestli námi zvolený poslanec či senátor pro návrhy protikorupčních zákonů zvedne ruku (a případně proč nezvedl). Jaro je tady a chce se věřit, že občanský sektor sklízí, co léta sil a jiní hnojili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám