Hlavní obsah

Markéta Pilátová: Rebelky

Právo, Markéta Pilátová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři ženy, tři rebelky a tři režimy, které se neobejdou bez represe. Kubánská bloggerka Yoani Sánchez, čínská mírová aktivistka a bloggerka Zeng Jinyan a Farnaz Seifi, kterou íránský režim pro její snahu bránit v tamní atmosféře rigidního machismu práva žen donutil k emigraci. Vysvětlit a shrnout jejich boj a jeho význam pro současný globalizovaný svět, v němž se v prosazování lidských práv čím dál více angažují sociální sítě a blogy, v padesáti dvou minutách jednoho dokumentu je čirá utopie. Pokusila se o to švýcarská režisérka Barbara Miller a její dokument Zakázané hlasy z loňského roku byl k vidění i na festivalu lidskoprávních dokumentů Jeden svět.

Foto: Dana Mojžíšová

Kubánská bloggerka Yoani Sánchez

Článek

Pokud mají příběhy těchto tří odvážných žen něco společného, je to asi odhodlání jít do krajnosti pro své přesvědčení, že člověk nemůže stát opodál a jen tak se dívat, jak je svět kolem něj nenormální a nespravedlivý. Bohužel se k nim ale nepřidalo umění té čtvrté. V Zakázaných hlasech zůstávají všechny tři fascinující příběhy jen načrtnuté a nedořečené a divák si neustále klade otázky: „Ale jak to? Proč?“ A jsou to znepokojující otázky ne nad provozem nesvobodných režimů, ale nad neschopností dokumentaristky. Zvlášť když se v jejím filmu už poněkolikáté objeví sličná pracovnice jisté humanitární organizace, jejíž banální a předvídatelné PR řeči ochuzují skutečné hrdinky dokumentu o čas vyjádřit něco podstatného. I tak toho ale nestihnou málo.

Nejsyrověji ze tří hrdinek na plátně působí Číňanka Zeng Jinyan. Manžela má ve vězení a ona sama dostala trest čtyř let domácího vězení, v rámci něhož se stará i o svou malou dceru. Bez možnosti jakkoli se vzdálit z bytu, ponížená totální klaustrofobií. Záběry na to, jak drobná žena prosí svoje znuděné, obézní strážce, kteří chroupou hamburgery, aby ji pustili s dcerkou na procházku, jsou víc než výmluvné.

Jestli nakonec lze z dokumentu Zakázané hlasy vypozorovat něco obecnějšího, pak že maskulinní výkonné aparáty všech tří režimů nejsou zvyklé na to, aby se proti nim ozývaly ženy. Nevědí, jak se k nim postavit. Tyto zdánlivě křehké bytosti mají dnes navíc hlas zesílený tím, že jejich boj zblízka sleduje globalizovaná on-line společnost. A tolikrát zatracované sociální sítě tak lezou do soukromí nesvobody, chrání tyto rebelky před ještě silnější represí, a kdyby měly existovat jenom pro tohle, tak je to dobrý důvod.

Reklama

Související témata:

Související články

Markéta Pilátová: Půlnoční

Tu noc bude sníh křupat pod nohama a do barokního kostela se nahrne spousta svátečních věřících. Zahřejeme studené kostelní lavice svými pozadími obalenými...

Markéta Pilátová: Žena v županu

Žena v županu je žena, která k práci potřebuje župan. A někdy i postel. Ne, není to kurtizána. Jsem to já, když chci něco napsat, když se potřebuju soustředit....

Markéta Pilátová: Zvoňte na Veverky!

Přikládám svůj prst na tlačítko s obrázkem veverky. Sídliště za mnou, sídliště přede mnou. Betonová školka obrostlá zahradou jako jeho zelené srdce. Vstupuju...

Výběr článků

Načítám