Hlavní obsah

Štefan Švec: Proč umělci natahují ruce

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč má stát podporovat některým lidem jejich ujetého koníčka? Po nedávné demonstraci za podporu živé kultury se na to ptal kdekdo v našich papírových luzích a internetových hájích. Proč by měli básníci, kteří prodají sedm a půl svazku ročně a nevydělají si svým škrábaním ani na koňský karbanátek, dostávat od státu peníze? A proč někteří ano a jiní ne?

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Článek

Je dobře, že se tahle diskuse vede. Jistě, vznikají kvůli tomu i legrační sloupky velmistra nařvaného breptu J. X. Doležala, který neváhá označit sebe sama za významného spisovatele a Reflex za intelektuální časopis. To se ale dá snadno pominout. O tom, kam stát strká a nestrká vybrané daně, se má debatovat co nejvíc, mimo jiné proto, že to brání kradení. A tam, kde jde opravdu o informovaný příspěvek k debatě, se nakonec může dospět i k rozumným odpovědím.

Takže: proč má stát podporovat některým lidem jejich ujetého koníčka? Odpověď zní: nemá. Stát nemá platit básníky za jejich nečitelné sbírky a výtvarníky za jejich nesrozumitelné obrazy. A možná se budete divit: stát to ani nedělá a nikdo za to nebojuje.

Co tedy stát dělat má a v čem selhává? Obchod potřebuje silnice, vodní a železniční cesty, policii a soudy, aby se mohl rozvíjet. Sport potřebuje hřiště, svazy a trenéry mladších žáků. Věda potřebuje školy, univezity a učitele. Nic z toho si na sebe samo nevydělá, ale všechno se to nakonec v souhrnu vyplatí. Kultura potřebuje svoje vlastní komunikace, hřiště a učitele. Potřebuje svoji vlastní infrastrukturu, časopisy, festivaly, veřejná fóra. Nic z toho si na sebe nevydělá, ale všechno se to nakonec v souhrnu vyplatí. A stát dneska kulturní infrastrukturu podporuje bídně.

Všichni čeští hokejisté v NHL vyrostli v systému, kde stát podporuje hokejové žáky. Všechny české (resp. československé) filmy, které dostaly Oscara nebo na něj byly nominovány, vznikly s pomocí veřejných peněz. Nevznikla by bez nich filmová nová vlna, Kinoautomat, spousta slavných divadelních představení od Husy na provázku po Divadlo Komedie. Jasně, ne každý malý hokejista se dostane do NHL a ne každý básník píše skvěle. Nejde o to, platit hokejistům výstroj a umělcům jejich pokusy. Jde o to, vytvořit prostředí, kde takové pokusy můžou vznikat. Tak, aby po nás do budoucna nezůstal jenom Reflex a knihy Jiřího X. Doležala.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Filmy a jejich Time Mašín

Čtvrteční číslo Salonu bylo mimo jiné o Mašínech (není nad to zahájit sloupek objevnou informací). Bratři Mašínové zanechali nesmazatelnou stopu nejen na hrdle...

Štefan Švec: Ježíšek existuje

Mám rád český spolek skeptiků Sisyfos. Jeho členové jsou obdivuhodně skeptičtí úplně ke všemu, kromě sebe.

Štefan Švec: Vnoučata nás budou mít za tupce

Tak schválně: Ve kterých obdobích uplynulého století byla tahle země úspěšná? Myslím, že automaticky, přímo z meziuší se vám na jazyk vykutálí dvě: první...

Výběr článků

Načítám