Hlavní obsah

Výběr Salonu: Thompson, Hamannová a Listopad

Právo, SALON

Komiksový román, strasti lékaře Hitlerovy matky a ten, který kreslí poezii...

Článek

Craig Thompson

Craig Thompson Habibi

Craig Thompson Habibi Přeložil Richard Podaný

BB/art

Foto: archív nakladatelství BB/art

obálka Craig Thompson: Habibi

Žánr komiksů už dávno nestojí jen na bezduchém vyvalování prsou a střílení do protivníků. Craig Thompson před lety okouzlil čtenáře na celém světě grafickým románem Pod dekou, kde líčil své složité dospívání v přísně katolickém prostředí. Komiks Habibi je podobně vizuálně opojný, i když se Thompson možná ponořil do vlastní nápaditosti až příliš a zapomněl na samotnou výstavbu příběhu. Ten líčí vztah dvou dětských uprchlých sirotků. Autor nešetří odkazy na islám a křesťanství, zabývá se i napětím mezi třetím světem a Západem. Přesto se čtenáři tu a tam zasteskne po přístupu, kdy Thompsonovou ambicí bylo „jen“ ztvárnit vlastní vzpomínky bez příliš horoucích mírotvorných podtextů.

Brigitte Hamannová

Brigitte Hamannová Hitlerův ušlechtilý Žid

Brigitte Hamannová Hitlerův ušlechtilý Žid Přeložil Petr Dvořáček.

Prostor

Foto: archív nakladatelství Prostor

obálka Brigitte Hamannová: Hitlerův ušlechtilý Žid

V roce 1907 linecký doktor Eduard Bloch léčil jistou paní Klaru, která na konci téhož roku zemřela. Její osmnáctiletý syn velice oceňoval doktorovu svědomitou péči. Adolf Hitler mi stiskl ruku a řekl: „Budu vám, pane doktore, navěky vděčný.“ Bloch (1872–1945) byl židovského původu i vyznání. Hitler ho nazýval „ušlechtilým Židem“ a až do jeho odjezdu do USA (1940) ho víceméně chránil před protižidovskými říšskými zákony. Tento absurdní výsek dějin by mohl být zpracován v drobné studii, Hamannová ho však použila jako základ knihy, v níž popisuje osudy rozvětvené Blochovy rodiny, dějiny města Lince, nepřehlednou politickou situaci v meziválečném Rakousku i vzrůstající antisemitismus v tomto regionu.

František Listopad

František Listopad Poesie II

Dauphin

Foto: archív nakladatelství Dauphin

obálka František Listopad: Poesie II

Nepracuji / kreslím poezii / Kohout zmaten zpívá / Večer žiji / Přes den broskve / zrají k utopii (bez názvu, sbírka Krleš). František Listopad (1921) nebo také Jiří Synek nebo také Jorge Listopad: básník, prozaik, dramaturg, překladatel… Kolik ještě žije česky píšících prozaiků a básníků, kteří poprvé publikovali na konci třicátých let 20. století? Dají se spočítat na prstech. Takoví už mají právo a nárok vydat počet. Druhý svazek autorových básní zahrnuje deset sbírek: Final rondi (1992), Oprava houslí a kytar (1995), Krleš (1998), Příští poezie (2001), Milostná stěhování (2001), Rosa definitiva (2007), Hymny zkratky (2010), Curricula (2011), Soukromé západy slunce (2012) a Andělské schody (2012). Jak lakonicky píše v jedné básni: Co zbylo / bylo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám