Hlavní obsah

Nad knihou: Zločin na vřesovišti

Právo, Marek Toman, SALON

Dvanáctiletý kluk, který tráví svůj čas vykopávkami na vřesovišti, asi není zrovna typický knižní hrdina. Tím spíš, že tam pod vřesem má být pohřbený kdosi z jeho rodiny. Ale pozor, detektivní příběh britské spisovatelky Belindy Bauerová Vřesoviště (přeložila Jitka Fialová, Argo 2012) se neodehrává v 19. století a Dickense příliš nepřipomíná – i když určitá podobnost s prazvláštním vztahem mezi chlapcem Pipem a trestancem Magwitchem z Nadějných vyhlídek by se najít dala. A samo vřesoviště je samozřejmě tradiční literární prostor.

Foto: archív nakladatelství Argo

obálka Belinda Bauerová: Vřesoviště

Článek

Kniha Belindy Bauerové je ovšem současný příběh, dokonce natolik současný, že z něj bude čtenáři nejspíš běhat mráz po zádech. Ne proto, že by hlavní hrdina Steven bojoval s přízraky, zombies, mimozemšťany či jinými populárními náhražkami temnot v příliš bezpečném světě. Zlo Bauerové je docela všední, a právě proto přízračné. Steven se také ze začátku jeví jako tuctová postava. Jeho život kluka z chudé rodiny Bauerová zachycuje s takřka dokumentární věcností. Stevenovo vyrůstání s matkou, bratrem a babičkou vyniká sociální i morální bezútěšností. Ve vzduchu visí stín dávné katastrofy, která všechny navždy poznamenala.

Bauerová nenápadně popisuje trauma, jaké za sebou zanechává násilný trestný čin. K napsání knihy ji prý přiměl rozhovor s matkou oběti jedné vraždy, zhlédnutý v televizi, a úvahy, jak asi vypadá její život potom.

Při sledování svižného vyprávění začne být ale brzy jasné, že skutečné dobrodružství se odehrává někde jinde. A to v duši dvanáctiletého kluka, který se krok za krokem blíží k nalezení hrobu – prostřednictvím komunikace s vrahem. Bauerová vytvořila obraz chlapeckého antihrdiny, jenž má největšího protivníka sám v sobě. Stále znovu musí překonávat vlastní meze, zatímco se pokouší porozumět světu dospělých a odhalit dávnou rodinnou historii. Stevenovým motivem je přitom dát otřesenou rodinu dohromady a znovu vytvořit síť normálních vztahů, která přece kdysi musela existovat. Nejdrásavější jsou snad momenty, kdy se vynoří připomínka skoro vřelých pocitů, jež mezi členy chlapcovy rodiny skrytě existují.

A na druhé straně stojí vrah. Jeho myšlenkovým omezením je vášeň vraždit – a touha pohrávat si s oběťmi, s jejich příbuznými i s policií. Sonda do duše vraha zanechává zvláštní dojem – jako by vraždění bylo svérázným způsobem komunikace těch, kteří jsou z podstaty osamělí. Chlapec i vrah se oba ubírají svými světy, oba vynikají silnou motivací a zarytou vytrvalostí a je jenom otázka, kdy se jejich světy protnou.

Románový příběh Vřesoviště je lineární, ovšem mučivá je cykličnost, s níž se jednotlivé osudy v chlapcově rodině opakují. Dávná tragédie jako by se pořád vracela, protože nutí potomky žít podobně pokřiveně jako starší generace. Domek ukrývá pokoj oběti, kde se řadu let nehnulo s žádným předmětem. Kostky lega opřádá pavučina. Vina se v průběhu času zmnožuje.

Díky své věrohodnosti má Vřesoviště šanci stát se solidní noční můrou pro rodiče, učitele, psychology… a dětem bych ho rozhodně číst nedával. Žánr detektivního příběhu Vřesoviště samozřejmě naplňuje (však také v roce 2010 sklidilo britské žánrové ocenění), ale zároveň má přesah. Bauerové se podařilo zachytit uvažování dvanáctiletého kluka s mizerným životním startem. Kniha také nekompromisně sděluje, že zlo je všudypřítomné, a je tím blíž, čím bezstarostněji si žijeme obyčejný život. Vřesoviště prý začalo vznikat jako krátké vyprávění, a Bauerové se naštěstí podařilo uchovat až do konce spontánnost momentální inspirace. Autorka má za sebou zkušenost se zaměstnáními jako zahradnice, sekretářka, novinářka a autorka scénářů, živit si psaním knih byl pro ni zprvu nesplnitelný sen. Od oceňované prvotiny už vydala dva další příběhy, odehrávající se ve stejné vesnici u vřesoviště. Na své webové stránce autorka uvádí, že píše o zločinu, aby si vydělala. „Ale to není všechno,“ nenápadně pokračuje. Zločin je pro ni příležitost poznat, co jsme vlastně zač.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám