Hlavní obsah

Chci, aby společnost dospěla, říká zakladatelka hnutí FEMEN Anna Hutsolová

Právo, Kateřina Farná, Jana Königsmarková, SALON

Nahé ženské tělo jako zbraň, takovou strategii zvolila Anna Hutsolová (1984), když v roce 2008 zakládala ukrajinskou feministickou skupinu FEMEN. Vystudovaná ekonomka se rozhodla radikálně protestovat proti sexuální turistice. Od té doby se členky FEMEN proslavily řadou akcí „nahoře bez“, vymezovaly se proti církevním institucím, falšování ruských voleb, zastaly se taky uvězněných punkerek z Pussy Riot. S ukrajinskou aktivistkou jsme si povídaly na jihlavském festivalu dokumentárních filmů.

Foto: Štefan Berec

Anna Hutsolová

Článek

Jak skupina FEMEN vypadala na začátku a jak se profiluje dnes?

Za ty čtyři roky jsme dospěly. Začínaly jsme v menším městě, kde jsme se chtěly prát za naše práva, za práva mladých Ukrajinek. Brzy jsme pochopily, že jsme v tomto v celé zemi osamoceny, že u nás žádná jiná podobná skupina neexistuje. A tak jsme se dohodly, že se přesuneme do Kyjeva, protože odtamtud vychází vše, co se na Ukrajině děje.

Na začátku jsme se soustředily na nejkřiklavější témata jako prostituce a vůbec sexuální turistika, ale pak nám došlo, že nemůžeme docílit naprosté nápravy, pokud nepojmeme problém více zeširoka, neboť je sám o sobě hlubší a globálnější. Pokud chceme bojovat proti nesvobodě žen a jejich závislosti na mužském světě, musíme bojovat proti patriarchátu jako takovému ve všech jeho projevech, ať už je to diktatura, náboženství nebo sexuální průmysl.

Je ukrajinská prostituce něčím specifická?

Ženy jsou na tom vždycky ekonomicky hůř než muži. Pokud je celá země chudá, jako je chudá Ukrajina, dopadá to nejtvrději právě na ženy. Ty jsou pak často k prostituci nuceny. A policie vám nijak nepomůže, je zkorumpovaná a ještě kryje pasáky. Co je mnohem horší a šokující zároveň, že často policie sama z bordelů profituje. A někdy je i vlastní.

Jak byste charakterizovala členku FEMEN? Co je to za ženu?

Jde o svobodnou a statečnou ženu, která velice silně pociťuje křivdu páchanou na druhých a má odvahu jít přes překážky a prát se za práva a svobodu ostatních.

Jakým způsobem se k vám další ženy přidávají? Kolik vás dnes vlastně je?

Od počátku jsme chtěly vybudovat hnutí mezinárodní. Z kraje to byl jen sen, dnes máme deset filiálek, abych tak řekla, po celém světě a druhé centrum v Paříži, které už připravuje a trénuje naše sextremistky. Aktivistek máme celkem přes stovku, velmi silně se v tom projevují sociální sítě, kdy třeba na Facebooku máme skupinu čítající přes 65 tisíc fanoušků – ti nás podporují i finančně, díky tomu existujeme. A kdybych k tomu přičetla ruské sociální sítě, tak máme přes 150 tisíc příznivců.

Hrají ve vašem hnutí nějakou roli muži?

Muži jsou například našimi partnery nebo jsou to fotografové, webdesignéři a tak dále. Takové podřadné role.

Foto: ABACA/Nicolas Messyasz , ČTK

„Sextremistka“ z hnutí Femen při protestu ve Francii

Protestujete proti tomu, aby žena byla vnímána jako pouhý sexuální objekt. Ale tím, že se svlékáte, se paradoxně takovými objekty stáváte taky. Nemyslím si, že naše obnažování rozmělňuje celou myšlenku.

My ukazujeme, že jako ženy samy rozhodujeme, jak budeme zacházet se svým tělem. Možná, že v demokratičtějších zřízeních nahota vzbuzuje v mužích touhu, ale v diktaturách a muslimských zemích je to výzva, hozená rukavice režimu.

Právě v islámských zemích ženská nahota ani nepotřebuje transparent, protože už jen akt obnažení je požadavkem po svobodě. Požadavkem, aby žena byla přijímána jako taková, jako svobodná bytost. Máme celou řadu islámských aktivistek, které naprosto chápou, o co nám jde. Nechceme zahltit veřejný prostor nahotou, naším cílem je dosáhnout toho, aby se společnost postupně naučila nahou ženu vnímat jako něco normálního. Na Ukrajině, když jsme začínaly, muži posuzovali, jakou máme velikost prsou a podobně, ale dnes už je naopak zajímá, co na té hrudi máme napsáno. Ukrajinské muže jsme naučily poslouchat nahou ženu a k tomu chceme přinutit celý svět.

Čím si vysvětlujete, že vás přestali vnímat jako sexuální objekt?

Byla bych nerada, aby se stále omílal stereotyp, že nahá žena je sexuální objekt. To je nesmírně dětinská reakce, reakce puberťáka, který poprvé vidí ženskou bez šatů. Chceme, aby naše společnost trochu dospěla. Za čtyři roky jsme dosáhly toho, že nám lidé naslouchají, zvou nás do Evropského parlamentu, kde se s námi baví zcela seriózně, už se nám tam nikdo nevysmívá. Stejně jako nás pozvali sem, na dokumentární festival v Jihlavě, kde berou vážně, co říkáme.

Jednou jste kdesi prohlásila: Podkopeme základy patriarchálního světa a naší chytrostí, nahotou, sexem a mazaností do něj vneseme paniku a nervozitu. Jak se pojí chytrost a sex?

My sex a inteligenci považujeme za spojení zcela přirozené, překvapuje nás, že by se to mělo rozdělovat. Sex není bezduchá nafukovací panna, co si koupíte v sexshopu. A co se chytrosti týče, tu používáme na svých provokativních akcích. Musíme vždy vymyslet taktiku, jak se někam dostat a neprat se jen s ochrankou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám