Hlavní obsah

Štefan Švec: Sport je literatura

Právo, Štefan Švec, SALON

Že je sport vlastně politika, to víme. Armády rujných samců prožívají společně na náměstích, v hospodách nebo raději v bezpečném separé stovek obýváků cosi jako hrdost na své společenství, připadají si jako ve válce, uctívají hrdiny. Nikde jinde už to nezažijí, příslušnost k tlupě se buduje přes obrázky na dresech.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Článek

Televize a noviny nám tvrdí, že sport je taky historie. Když si zadáte do Googlu historické vítězství, vyjede vám jako první zápas Litole a Motorletu Praha. Kdejaký rekord je historický, kdekteré semifinále v košíkové přepisuje dějiny. Když si uvědomíte, že si většina lidí nepamatuje ani loňské mistry světa v hokeji, zdají se být dějiny dost krátkou záležitostí.

Pro trenéry je sport místo politiky a historie spíš biologií a fyzikou, pro sportovce toxikologií. Neměli bychom ale zapomínat na to, že sport je taky literatura. Nejvíc nás v něm baví napětí a příběhy. Proč si myslíte, že si ze stovek silničních šlapálistů všichni budou pamatovat jenom Lance Armstronga? Ze všech možných běžců jenom Emila Zátopka? Mají příběh.

Příběhů je nicméně čím dál víc. Málokterý v kolektivní paměti přežije. Darwinovský boj proto nutí sportovní události a jejich komentátory používat další, čím dál silnější literární prostředky, hlavně pak expresivní slovník. Ovečkin byl ka tem, křičel na začátku října deník Sport velkým titulkem. Hokejisté Lva padli 0:1 s moskevským Dynamem, pokračoval článek. Hokejisté tedy už neprohrávají, ale padají – jako Němci do krytu. Střelec (jak koneckonců naznačuje název jeho pozice) už nedává góly, ale popravuje. O dobrém zápasu se píše jako o galapředstavení, které předvedl fotbalový virtuos, šéf stáje Ferrari ve formuli 1 bije na poplach. U Baníčku, který má v lize namále, se pohřeb zatím nekoná.

Literatura se snaží být čím dál peprnější, pestřejší, čím dál víc řve. Dá se předpokládat, kam to půjde v té sportovní. Z bojů se stanou masakry, dále genocidy, každý výrazný výsledek bude krvavá řež a každý střelec gólu snajpr. Útočníci se stanou mudžahedíny, odvážnější budou kamikadze. Když si dá někdo vlastňáka, bude to sebevražedný atentátník.

No a až to přesáhne únosnou míru, vrátí se nám básníci trávníku, kteří budou předvádět fotbalové sonety, balady, případně kratičká, ale úderná haiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Nejlepší titul české literatury

Reportáž psaná na oprátce je geniální název. Máme ho v hlavě omletý ze základky, takže už nevnímáme, co ta slova znamenají. Čerstvý a neošoupaný ale tenhle...

Štefan Švec: Nový třídní boj

Česká debata o Pussy Riot byla netypická tím, že v ní sem tam zaznělo i něco zajímavého. Petra Procházková připomněla řadu konkrétních Rusů, nespravedlivě...

Štefan Švec: Braňme církev

Pokud se v našem veřejném prostoru vede řeč o římskokatolické církvi, týká se jedné ze dvou věcí: pedofilních kněží ve světě, nebo restitucí u nás. Ani v jedné...

Výběr článků

Načítám