Hlavní obsah

Výběr Salonu: Trefulka, Dubček, Jonasson a Rorty

Právo, SALON

Doteky, posedlosti, témata, útěky a zrcadla...

Článek

Jan Trefulka

Jan Trefulka Doteky a posedlosti

Atlantis

Foto: Archív nakladatelství Atlantis

obálka Jan Trefulka: Doteky a posedlosti

Vnitřní pevnost vyrostlá z přísnosti k sobě samému je nejvýraznějším rysem tohoto spisovatele – proto je věcný a střízlivý, každé slovo sedí jak kámen v pevné zdi. Nic z Trefulkových postojů nezestárlo, natož měřítko občanství vyslovené v předmluvě: …každý režim musí mít své „disidenty“, kteří mu neustále připomínají, že před všemi svobodami, právy, ambicemi, závratnými kariérami a možnostmi, které se nabízejí, musí mít přednost obyčejná slušnost a přiměřená míra lidské solidarity.

A nejde jen o politiku, do výběru ze své publicistiky zařadil autor jak svou proslulou recenzi Kohoutovy sbírky Čas lásky a boje, tak jednu z nejpregnantnějších obran Františka Halase či výklad Kainarovy poezie.

Antonín Benčík

Antonín Benčík Téma: Alexander Dubček

Křesťanskosociální hnutí

Foto: Archív Křesťanskosociální hnutí

obálka Antonín Benčík: Téma: Alexander Dubček

Vášnivou obhajobou motivované druhé, upravené a doplněné, vydání knihy Utajovaná pravda o Alexandru Dubčekovi z roku 2001. Benčíka k novému vystoupení vyprovokovalo především hodnocení Dubčeka Václavem Havlem v knize Prosím stručně. S Dubčekovou obhajobou a s doložením jeho významu se pojí také obrana československého obrodného procesu před bagatelizací a polemika s některými jinými výklady. Benčík dokládá podstatu tehdejšího společenského pohybu, jeho demokratizační povahu, mj. pozoruhodnou citací lorda Dahrendorfa, který o roce 1968 napsal: Být Čechem nebo Slovákem, byl bych na ten rok hrdý.

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Jonas Jonasson Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Přeložil Zbyněk Černík.

Panteon

Foto: Archív nakladatelství Panteon

obálka Jonas Jonasson: Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Allan Karlsson, takřka stoletý švédský důchodce, nechce slavit své trojmístné jubileum v domově pro seniory. A tak uteče. Nachomýtne se přitom k loupeži nehorázné sumy peněz a vraždě. Na své cestě se pak postupně seznámí se svérázným samotářem, nedostudovaným géniem i kráskou, která takřka každou větu vyšperkuje jadrným kurva. Paralelně s osudy tohoto lehce pomateného gangu se odvíjí i příběh Allanova života: tak trochu proti své vůli a omylem byl tento mírumilovný Švéd snad u všech událostí, které ovlivnily chod minulého století. To hlavní, co si z těchto neúmyslných intervencí odnesl, je přesvědčení, že ono to nějak vždycky dopadne.

Richard Rorty

Richard Rorty Filozofie a zrcadlo přírody

Richard Rorty Filozofie a zrcadlo přírody Přeložil Martin Ritter.

Academia

Foto: Archív nakladatelství Academia

obálka Richard Rorty: Filozofie a zrcadlo přírody

Americký filosof kromě jiného píše: …cílem kultivující filosofie je udržování rozhovoru spíše než objevování objektivní pravdy. Polemika s epistemologií – po evropsku gnoseologií či noetikou – představuje však především obhajobu filosofie a její propagaci: podle Rortyho jde o nikdy nekončící proces, a právě proto není třeba se jí obávat.

Tedy pokud od ní nechcete, aby všemu rozuměla. To totiž podle Rortyho není ani možné, ani nutné. ...může být stejně obtížné poznat, kteří vědci skutečně podávají rozumná vysvětlení, jako určit, kteří malíři budou nesmrtelní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám