Hlavní obsah

Markéta Pilátová: Svoboda pana Opičky

Právo, Markéta Pilátová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkali jsme mu pan Opička. Kdo ví, koho z nás tří to debilní jméno napadlo. Bylo to krycí jméno. Připadalo nám, že říkat na Kubě nahlas Oswaldo Payá by mohlo být nebezpečné. Havana tehdy připomínala horkou prádelnu, pan Opička se houpal ve starém vyplétaném křesle a ve tváři měl smířlivý výraz.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Kubánský disident Oswaldo Payá

Článek

Bylo to rok po tzv. Černém jaru, kdy bylo pozatýkáno a uvězněno 75 členů kubánské opozice. A my jsme jednomu z nejdůležitějších tamních disidentů přivezli humanitární pomoc pro manželky uvězněných. Šlo hlavně o antibiotika, které pak ony rozpouštěly do umělohmotných láhví s vodou a pašovaly do vězení. Paraleny taky zapékaly do nemastných, neslaných koláčů.

Pan Opička nám tehdy vyprávěl o hlavním sporu mezi kubánskými disidenty: Má Kuba směřovat k neoliberálnímu kapitalismu, nebo se poučit z vývoje ve východní Evropě po pádu komunismu a snažit se, aby se z Kuby nestalo druhé Haiti? Tedy nedopustit, aby se po případném pádu Castrova režimu vrátil všechen státní majetek navrátilcům z Miami a došlo k nějaké další, nevypočitatelné revoluci nebo příliš drastické sociální nerovnosti. Jeho názory byly v tomhle jasné a mnohým nevoněly. Byl to totiž mimo jiné křesťan, kterému šlo především o sociální smír. Taky, na rozdíl od mnoha kubánských disidentů, nebyl nikdy komunistou. Navíc ho nezavřeli do vězení, přestože jeho projekt Varela, kubánskou Chartu 77, podepsalo téměř 14 tisíc Kubánců. Zato mu vyhrožovali přímou likvidací.

Připadala jsem si tenkrát nepatřičně. Sama jsem žila ve svobodě, přestože jsem se o ni nijak nezasloužila. Při sametové revoluci mi bylo sedmnáct a s komunistickým režimem jsem na rozdíl od Kubánce, jenž se teď houpal naproti mně, nechtěla bojovat, ale co nejdřív emigrovat. Mohla jsem mu teď alespoň předat povzbuzující vzkazy a pomoc.

Nikdo na Kubě příliš nevěří, že auto, v němž před nedávnem zemřel, nevytlačil jiný, mnohem větší vůz ze silnice. Oficiální verze je samozřejmě jiná. Jedno je však jisté: Oswaldo Payá svůj ostrov nikdy neopustil. Jako prominentní disident šestkrát nominovaný na Nobelovu cenu míru by snadno dostal v každé demokratické zemi politický azyl. Jenže on chtěl za svobodu bojovat doma. A takováto odvaha se na Kubě trestá.

Reklama

Související témata:

Související články

Markéta Pilátová: Rodina

Trávím s nimi strašně ráda spoustu času. Když odpovídám na jejich dotazy nebo když přijedou do Prahy. Nejsou to jen kamarádi, je to rodinný klan. Když se...

Markéta Pilátová: Výchova k ideálům

Před časem jsem si pustila Českou televizi. A dozvěděla jsem se, že paní Jana Jochová Trlicová, místopředsedkyně Výboru na obranu rodičovských práv, má...

Markéta Pilátová: Blues za Petra

Jmenoval se Petr a vyskočil z okna. Nejspíš mu nebylo ani třicet. Měl úzkou, jemně řezanou tvář, kočičí pohyby a nosil trička z přírodní bavlny. Kdybych byla...

Výběr článků

Načítám