Hlavní obsah

Výběr Salonu: Vaculík, čeští vědci, Rákos, Volkov a Rada

Právo, SALON

Muž dvou názorů, vědci o komplexních společnostech, knihy o lidičkách, klucích i o velkých ruských básnících...

Článek

Ludvík Vaculík

Ludvík Vaculík Říp nevybuchl

Dokořán

Foto: Archív nakladatelství Dokořán

obálka Ludvík Vaculík: Říp nevybuchl

„Kdo se mnou nesouhlasí, má pravdu. Však já mám dva názory, ale vyslovuju vždycky ten lepší,“ píše ve své nedávno vyšlé sbírce novinových fejetonů Ludvík Vaculík a odpovídá tím kritikům, kteří upozorňují na jeho „názorovou tuhost“. Prohlášení o „dvou názorech“ by byla škoda brát jen jako manýru nebo gesto, jde mnohem spíš o celoživotní literární manifest. Na jednu stranu jako by se sám stával svým textem, ovšem na druhou si od něj neustále udržuje odstup. A nejlépe je to vidět právě na jeho fejetonech z let 2008 až 2012, které když se vřadí do knížky, vznikne něco jako deník. Čtenář knižní tu oproti čtenáři novinovému zjišťuje, jak na sebe jednotlivé motivy, i osobní a rodinné, navazují a vzájemně se propojují. Nejde samozřejmě o deník románový a dechberoucí, jako byl Český snář nebo pozdější spis Jak se dělá chlapec, ale i tak sbírka Říp nevybuchl tvoří svébytné literární dílo a jejím vydáním vzniká víc než jen prostý součet novinových článků.

M. Bárta, M. Kovář a kol.

M. Bárta, M. Kovář a kol. Kolaps a regenerace: Cesty civilizací a kultur

Academia

Foto: Archív nakladatelství Academia

obálka M. Bárta, M. Kovář a kol.: Kolaps a regenerace: Cesty civilizací a kultur

Soubor studií třiatřiceti českých vědců v čele s egyptologem Miroslavem Bártou a historikem Martinem Kovářem. Více napoví druhý podtitul Minulost, současnost a budoucnost komplexních společností – tahle objemná kniha totiž střízlivě popisuje historické zániky společností a dokládá, že jde o přirozený proud existence. Slavné epochy a říše zanikaly často nikoli z vnějších příčin, ale v důsledku vlastních rozporů, protože nebyly schopny řešit své problémy, a tak přirozeně nastupovaly společnosti a epochy nové. Vždycky, když něco končilo, něco nového už bylo za obzorem.

Petr Rákos

Petr Rákos Askiburgion čili Kniha lidiček

Za tratí

Foto: Archív nakladatelství Za tratí

obálka Petr Rákos: Askiburgion čili Kniha lidiček

Poslední, nedokončená próza Petra Rákose zabaví svou neobvyklou kompozicí, hravým, nespoutaným jazykem, častým střídáním žánrových útvarů a neotřelým uchopením klasických témat i toho nejnáročnějšího čtenáře. Civilní postavy maloměstských lidiček se zde bez mrknutí oka mísí nejen s postavami historickými, ale i s pohádkovými bytostmi a hrdiny antických mýtů, aby společně s nimi vytvořily zcela svébytný svět o vlastních pravidlech. Tato náladová smršť dovede na jedné stránce vyvolat emoce od upřímného pobavení přes jízlivou ironii až po hlubokou melancholii a svou rafinovaností, která je však prosta otravného autorského kalkulu, zanechat silný dojem.

Solomon Volkov

Solomon Volkov Rozhovory s Josifem Brodským

Solomon Volkov Rozhovory s Josifem Brodským Přeložil Alexandr Jeništa.

Camera obscura

Foto: Archív nakladatelství Camera obscura

obálka Solomon Volkov: Rozhovory s Josifem Brodským

Tvorba básníka Josifa Brodského je živnou půdou pro všechny pochybovače o moderně a postmoderně, neboť sám dokázal stvořit vlastní dějiny poezie 20. století. Ty jsou vytyčeny jmény Roberta Frosta, Wystana Hugha Audena a Mariny Cvětajevové a o všech těchto básnících se v obsáhlém knižním rozhovoru dočteme plno pronikavých postřehů i osobních vyznání. Osudy Brodského, toho světoběžníka z Pitěru, židovsko-rusko-amerického umělce, vyhnance a univerzitní celebrity, můžeme sledovat ve vždy duchaplném rozhovoru s kulturologem Solomonem Volkovem, proslulým editorem Šostakovičových memoárů.

Karel Rada

Karel Rada Kluci, kde jste?

Dauphin

Foto: Archív nakladatelství Dauphin

obálka Karel Rada: Kluci, kde jste?

Příběh nové knihy Karla Rady, bohatě protkaný citáty známých hudebních textů, nad nimiž jistě nostalgicky zavzpomíná mnohá mánička, sleduje skrze dva bratry a jejich punkovou kapelu osudy generace narozené v šedesátých letech. Vypráví o jejich revoltě během dospívání v období normalizace i o vyrovnávání se s proměnou společnosti po roce 1989. Hlavní vypravěčské pásmo Rada doplňuje literárními pokusy hlavní postavy, a vytváří tak zajímavý kontrast mezi věcně strohým vyjadřováním a místy až úporně snaživým slohem svého hrdiny. Navíc kniha, která vznikla přepracováním autorova oceňovaného scénáře Stará vlna, nezapře výrazně filmový potenciál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám