Hlavní obsah

Zuzana Válková: Televize Botswana

Právo, Zuzana Válková, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terénní vůz typu Defender se proplétá ulicemi a na úzké křižovatce rozčísne dav okounějících turistů. Drobný model samopalu AK 47, pro štěstí připevněný ke zpětnému zrcátku, se po náročné cestě po kamenné dlažbě pražského Starého Města ještě houpá. Tříčlenný štáb botswanské televize dorazil po dlouhém putování na místo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Defender na cestě do Prahy

Článek

Reportér na pozadí českých národních obrazů (Hrad, Most, Kříž, Chrám, Vlajka) připomíná zeměpisné, demografické i ekonomické souvislosti života v Čechách: Nyní jsme v samotném centru města s neodolatelným panoramatem. Jak vidíte, všude je spousta turistů. Zdá se však, že ve středu města nežije mnoho původních obyvatel. Pokusíme se proto vypátrat, kam byli domorodci vytlačeni. Afričan nasedá do auta vhodného k lovu vodních buvolů a odjíždí, historizující Disneyland je vystřídán Jižákem.

Čtvrť zvaná South Town je domovem pro necelých 80 tisíc obyvatel. Žijí tady pospolu nejrůznější kmeny. Největší skupinu tvoří takzvaná střední třída. Devótní výjevy ze srdce Evropy nahrazují záběry na reálně socialistickou výstavbu a obsah reportáže se láme do kritiky poměrů. První díl dokumentárního seriálu botswanské televize se zaobírá tvářemi chudoby v Čechách a postavením našich důchodců, jejichž status je s většinou afrických zemí nesouměřitelný a pro reportéry nepochopitelný. Další část zobrazuje „rasovou válku kmenů na severu Čech“ za tvůrčí účasti dvou studentek z Tanvaldu.

Botswanská televize nás nešetří. Botswanská televize je, samozřejmě, odborně a radost ně dotaženou mystifikací. Je dílem občanského sdružení Educon, koordinátora kampaně Česko proti chudobě a realizátora projektu Média pro Rozvojové cíle tisíciletí, jenž opačným směrem natáčí to pokroucené kukátko, skrz které se obvykle díváme na Afriku.

Reportáž končí objetím těžce pracující dcery (zaměstnané na kase v supermarketu) s matkou internovanou v domově důchodců, hlubokomyslným závěrem o kvalitě života v Čechách a odjezdem Defenderu do západu slunce.

To máme za to.

Reklama

Související témata:

Související články

Zuzana Válková: Argument je vůl

Stačily tři věty a u našeho stolu zavládlo pobouření. Výstavní český publicista v nich potupil kamarádovi článek. Ano, kdo nabízí názory veřejnosti, musí...

Výběr článků

Načítám