Hlavní obsah

Markéta Pilátová: Pahorky suti

Právo, Markéta Pilátová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vždycky, když jdu po těch loukách nahoru do hor, myslím na ty pahorky suti obrostlé jeřabinami a planými růžemi. Kolem nich pár ohnutých a okoralých ovocných stromů, co přežily už tolik zim. Vím, že tady byly. České a německé chalupy, kolem kterých se popelily děti a slepice, kvetla, nebo skomírala hospodářství. Už tady nejsou, válka a svízel je rozmetaly a ty pahorky suti jsou vchody do podsvětí, odkud se dá dostat k duchu tohoto místa.

Foto: Martina Žáčková

Údolí pod Sněžníkem

Článek

Sníh pod sněžnicemi křupe a na slunci jiskří, pot zvolna stéká pod termoprádlem, kopec je táhlý do nekonečna. Pahorky tentokrát připomínají obří zasněžené krtince a u každého se prohýbá pod nánosem chladné nadílky strom, strážce vchodu. Ze Starého Města pod Sněžníkem se na horskou chatu Paprsek stoupá těžce, přesto tudy museli chodit lidé každý den i několikrát. Ty lesy v dálce tady před válkou nebyly, všechen úhor se pečlivě zoral, jak jen to šlo. Představuju si, že jsem nějaká horalka, místo batohu nůši dřeva a jdu prostě domů do chalupy.

Pak se najednou na jednom pahorku, uprostřed andělsky bílé louky objeví dvě postavy.

Kluk s holkou, drží se chvíli za ruce, pozorují krajinu pod sebou a usedají na staré rozviklané sáňky. Nikde na kopci není jejich stopa, není jasné, jak se tam tedy dostali. Sjíždějí stráň potichu, ladně plachtí na svých nemožných sáňkách jako přízraky. Myslím, že si ty sáňky vypůjčili v jedné z těch starých zbořených chalup, že vešli tajným vchodem, protože možná tady na těch loukách vyrostli a vědí jak na to.

Doma se dívám na internetové stránky Staráku, jak se dnes říká dávnému Mährisch Altstadtu. Není tu žádná kolonka historie. Samé turistické informace, maximálně popis některých budov a toho, kde najít občerstvení. Jen na webu s historickými fotografiemi (na jedné z nich si vykračuje i horalka s nůší) je okénko nazvané pověsti a báje a naskenované jízdní řády z roku 1940. Můžu si tedy dál představovat, že pahorky suti jsou vchody, vchody, které pořád střeží kostlivci ve skříni a staré ovocné stromy.

Reklama

Související témata:

Související články

Markéta Pilátová: Země, kde se dějí věci

Někdy má člověk pocit, jako by se v naší malé zemi nic nedělo. Pak ale přijdou dny, kdy zaslechnete tolik příběhů, že nevíte, který dřív vyprávět.

Markéta Pilátová: Čagan

V Perugii se nikdo neptal, jestli lze literaturu dělit na mužskou a ženskou. Tady té ženské rovnou uspořádali velkolepý festival Umbria Libri. Žila jím týden...

Markéta Pilátová: Právěké dítě

Seděla jsem v tlumočnické kabině a nenáviděla tu ženu. Ona ale za nic nemohla. Mluvila, jak jí bylo vlastní – rychle a rozohněně. Tlumočnice, tedy já, se...

Výběr článků

Načítám