Hlavní obsah

Štefan Švec: Bohatí jsou špatní

Právo, Štefan Švec, SALON

Většinu světové ekonomiky ovládá 147 bank a finančních institucí, spočítali vědci ze Švýcarska. Skutečný řecký problém nejsou dluhy, ale oligarchové. Podobné titulky se už i v českých novinách objevují čím dál častěji. Pocit, že za problémy světa může nenasytnost několika stovek nabobů, prostoupil planetu. Zhmotnil se ve hnutí Occupy, které se z Occupy Wall Street dostalo až do Occupy Olomouc (a Olomouc si za to zaslouží pochválit).

Foto: Kim White , Reuters

Muž v Oaklandu vyzývá k rozbití oligarchie.

Článek

Motiv za zlo můžou bohatí se v internetovém podvědomí Západu přemílá už dlouho. Vybublává na svět v legendách o bilderberské skupině, o Novém světovém řádu, o setkáních globální elity, která chce zotročit lidstvo. V Česku, podobně jako v Egyptě nebo třeba v Sýrii, mu tvoří živnou půdu letitá a exponenciálně narůstající obecná naštvanost na dojení veřejných zdrojů. Jejich drancování překročilo únosnou míru už někdy v devadesátých letech. Změna je v tom, že všeobecná frustrace najednou čím dál víc hrozí přerůst v kolektivní čin. Naštvaní jsou i ti, kdo se sami přiživují. A kdokoliv opravdu bohatý je pro většinu, která už dávno není mlčící, nejenom podezřelý, ale prakticky usvědčený a neodvolatelně špinavý. Tedy nejde-li o Karla Gotta.

Figura bohatí jsou špatní je literární. Jako každá literární figura má pravdivé jádro a jako každá je příliš jednoduchá na to, aby byla vždycky v právu. To ale nic nemění na tom, že jde o základní formuli nastávajícího globálního politického boje. Podobnou, jakou byly dřív formule svobodu pro menšiny nebo za sebeurčení národů.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Takové hnutí, vyvolané strachem a zhnusením z globálních molochů, bude jistě mnohokrát a na mnoha místech poraženo, a přesto nakonec vybojuje to, co chce. Prakticky to znamená jen, že někteří miliardáři přijdou na buben a jiní se vynoří. Přesto bych ale nechtěl být v následujících desetiletích veřejně známý jako příliš bohatý člověk. Nikdo neví, jakými cestami může jít hněv vpálený do kolektivní mysli podvědomou literární figurou.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Dřívávávějc

Dokud byl svět ještě v pořádku, děly se věci takhle: úspěšná divadelní hra se změnila ve film, My Fair Lady prošla z Broadwaye do Hollywoodu a Balada pro...

Štefan Švec: Kulturní vřídek

Nad jmény Magnesia Litera, t-music Kryštof Tour či Red Bull Art of Can se už nikomu ani nezvedne obočí. Fotbal a hokej jsou firmami vyfutrované tak, že pod...

Výběr článků

Načítám