Hlavní obsah

Výběr Salonu (MFF Karlovy Vary): Dardennové, Malick a Kaurismäki

Právo, SALON

To nejlepší, co jsme viděli na letošním karlovarském festivalu...

Článek

Aki Kaurismäki

Aki Kaurismäki Le Havre

sekce Horizonty

Finský filmař je především nezaměnitelný. Jeho retrostyl nese tak typické znaky, že bez ohledu na pro Kaurismäkiho rovněž charakteristický příběh a ostatně i postavy hned poznáte, kdo ty obrázky natočil. Le Havre vypráví o malém ugandském imigrantovi, který se nedostal do vytouženého Londýna, ale uvízl ve francouzském přístavu. Kaurismäki se přitom objede bez humanistického odéru a staví především na jemném ironickém odstupu. Možná by se dalo říct, že našel zcela novou, zatím neprobádanou cestu, jak se imigrantskému tématu postavit čelem a nesklouznout ke klišé.

Terrence Malick

Terrence Malick Strom života

sekce Horizonty

Nebylo letos v Karlových Varech filmu, který by vzbudil víc emocí. Výkřiky diváků bezprostředně po projekci i serióznější debaty s větším odstupem se pohybovaly na škále od nadšení po zhnusení, od „nejdoslovnějšího možného univerzalismu“ po „jehovistický šprým“. Zdá se, že nejvýstižněji snímek nakonec postihl polský básník, filmař a malíř Lech Majewski, jenž viděl v Malickově opusu určité dědictví symbolického jazyka Felliniho nebo Hitchcocka, který se ale utopil v umělosti svého kazatelství a v druhé polovině stopáže definitivně rozpadl.

Bratři Dardennové

Bratři Dardennové Kluk na kole

sekce Horizonty

Belgičtí režiséři a bratři Jean-Pierre a Luc Dardennovi jsou už ve festivalovém světě zavedenou značkou. Dvojici, která momentálně táhne vývoj toho, čemu se říká sociální realismus, znáte i ze stránek Salonu. Jejich nový film, jenž byl odpremiérován v Cannes a zaslouženou pozornost vzbudil i na MFF Karlovy Vary, stojí na hledání příčin a následků dění kolem hlavního hrdiny – dvanáctiletého Cyrila. Zachycuje jeho první životní chyby i pro cestu mezi dětstvím a dospělostí typickou ztrátu iluzí i určitého druhu nezkažené naděje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám