Hlavní obsah

Výběr Salonu: Kratochvil, Hawes, Sabina a pozvánka na Polednici

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kratochvil Vianovi, Hawes kafkologům, Kovařík antisabinovcům a hlasy Polednici...

Článek

Jiří Kratochvil

Jiří Kratochvil Kruhová leč

Druhé město

Autora není potřeba čtenářům nijak zvlášť představovat. Patří k těm, na jejichž novinky se netrpělivě čeká. Po loňském románu Femme fatale jako by nabíral dech na příští opus a přichází tentokrát jaksi sobě i čtenářům pro osvěžení s knihou sestavenou z třinácti povídek. Ovšem i ony nesou nezaměnitelnou nápaditost a jazykovou vytříbenost. Za pozornost obzvláště stojí povídka Hemingway v Paříži. Ne nadarmo je dedikována Borisu Vianovi. V hotelovém apartmá sedí Hemingway s Marlene Dietrich. V tom vejde číšník. Hemy: „Proboha, co to máte na hlavě?“ Číšník: „Buvolí hlavu, pane. Buvol kaferský. Vedení hotelu vám jako zvláštní pozornost nabízí, abyste si v ložnici hotelu Ritz zastřelil africkýho buvola, Mister Hemingway.“

James Hawes:

James Hawes: Proč byste měli číst Kafku, než promarníte svůj život

James Hawes: Proč byste měli číst Kafku, než promarníte svůj život Přeložila Veronika Schelleová.

Host

Mýty jsou nebezpečné hlavně proto, že se o nich nepochybuje. Můžeme si myslet, že se jich dokážeme vyvarovat, že se s raciem nám vlastním nenecháme nachytat. Ale opravdu to tak je? Vezměte si Franze Kafku. Co o něm víme? Ve své poslední vůli přikázal, aby bylo jeho dílo zničeno. Za života byl poměrně neznámý i proto, že se ostýchal publikovat. Bál se svého krutého otce. Deptala ho jeho byrokratická práce. Sužovala ho i tuberkulóza, o níž věděl, že ho jednou bude stát život. Předpověděl Osvětim. Vidíte, a všechno tohle jsou nesmysly. Alespoň to ve své knize tvrdí waleský kafkolog James Hawes a kacířsky tyhle mýty boří.

Petr Kovařík:

Petr Kovařík: Národní soud nad zrádcem Karlem Sabinou

Modrý stůl

Rekonstrukce události, o jejímž průběhu převládaly dosud především dohady, protože nikdo se v archivech nedostal tak daleko jako publicista Petr Kovařík. Pečlivým srovnáváním dat se pokusil objasnit, co se to se Sabinou hrálo za hru.

Sabina se bez diskusí provinil, ale pozoruhodné jsou dohady, jak se k vydavateli Národních listů Grégrovi dostal usvědčující spis, ukradený z pražského policejního prezidia. To se neví ani dnes. A neví se, kdo konání onoho národního soudu prozradil vídeňským novinám Neue Freie Presse. Sabinovi mělo být slíbeno mlčení, když zmizí. Slib dodržen nebyl, Sabina se bránil, a tak se vyšetřovalo. Nic kloudného se nezjistilo. Překvapuje vás to?

 Na faru za Polednicí

24. srpna od 19:00 se na faře ve středočeských Pyšelích uskuteční čtení mimo jiné salonní autorky Terezy Šimůnkové z její sbírky Moje Polednice. Podpořit vydání knihy můžete jednak svou účastí na jistě zábavné akci, ale také kliknutím v rámci projektu Co nás baví: zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám