Hlavní obsah

Štefan Švec: Oko za zub

Právo, Štefan Švec, SALON

Je na čase vracet umělcům to, co dělají ostatním. Mají své právo útočit za svaté. Právem. Když ale někdo útočí, musí být schopný unést protiútok.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Z představení A Studia Rubín o odposleších Kristýny Kočí

Článek

Všichni členové KSČM by měli vstoupit do výtvarné skupiny Rafani. Milan Knížák by měl naházet obrazy původních Rafanů do Vltavy a jednomu po druhém se jim vykálet v obýváku. Potom by mohl zinscenovat falešnou výstavu pod názvem Skupina Guma guar a prodávat tam parodie na díla jejích členů. Natřete už konečně někdo Davidu Černému auto na růžovo! Václav Klaus ať veřejně vyhlásí, že frontman skupiny Visací zámek je řiťopich. Měl by vydat knihu Příšerná léta s Vieweghem a o konci Václava Havla na Hradě natočit film Vymetání.

Od nás se spravedlnost možná dostane i do světa. Arabské listy vydají karikatury dětí redaktorů listu JyllandsPosten a křesťané ponoří fotku matky Andrease Serrana do moči. Tělo Gunthera von Hagens, autora výstavy Bodies, bude po smrti napuštěno igelitem a vystaveno ve stavu sexuálního vzrušení. Damiena Hirsta jednoduše naloží do formaldehydu ve velkém akvárku a prodají za 12 miliónů dolarů.

Poté se vracení přesune do politiky. Politici budou mít všechno dvakrát dražší, než je běžné v komerční sféře, a kdykoliv budou potřebovat něco od soukromníka, budou mu muset dát úplatek. Jejich auta, označená majáčky, budou vždy dávat přednost všem ostatním vozidlům.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Jediné, co brání vzniku podobně báječného světa, jsou autorská práva.

Kristýna Kočí žalovala divadlo Rubín za hru, která parodovala její žvásty v hospodě, protože na ně má copyright. Miloš Jakeš se soudí o práva na svůj projev v Červeném Hrádku. A Jiří Winter-Neprakta zase o své karikatury proti máničkám, které před rokem 1989 publikoval v Dikobrazu a jež přetiskla jako doklad doby kniha Háro (vzpomínky a dokumenty). Absurdní autorský zákon bohužel platí i pro blbosti, a tak si z nich asi nikdo nesmí dělat srandu. Je načase to právníkům vrátit a žalovat je za to, že pořád dokola kopírují čísla paragrafů.

Reklama

Související články

Štefan Švec: Co asi je Asie

Obdivuju společnost, kde má pětina lidí příjmení Kim. A kde když k tomu přidáte Park a Lee, obsáhnete skoro půlku populace. Korejci si musejí připadat jako...

Štefan Švec: IPčko

Mladé Slovenky prý používají nový termín. „Čo robíš dnes večer?“ „Mám IPčko.“ „Ozaj?“

Výběr článků

Načítám